Hoppa till innehållet

Hudsonsundet

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Hudson Strait, Kanada.
  Nunavut
  Grönland
  Québec
  Newfoundland och Labrador
  Manitoba
  Ontario

Hudsonsundet (engelska: Hudson Strait, franska: Détroit d'Hudson) är ett sund i Kanada som sträcker sig i väst-östlig riktning mellan Hudson Bay och Foxe Basin i väst och Labradorhavet (Atlanten) i öster. Det avskiljer Baffinön i norr från Ungavahalvön (Labradorhalvön) i Québec i söder. Hudsonsundet är omkring 700 kilometer långt och 120 kilometer brett. Största djupet ligger på 942 meter.[1]

I väst slutar Hudsonsundet mellan Cap Wolstenholme och Foxehalvön där också Salisburyön och Nottinghamön ligger. I öst ligger Resolutionön mellan Kap Chidley och Meta Incognitahalvön. Den norra kusten ingår i inuitnationen Nunavut och den södra i Nunavik. Båda är mycket glest befolkade.

Djupet i Hudsonsundet är omkring 500 meter ända fram till de klippiga kusterna. Även om isberg inte är någon ovanlig syn i sundet gör tidvattnet och strömmarna att sundet är förhållandevis isfritt under vintern och att den isfria säsongen varar i upp till fyra månader.

Havsströmmar från både öst och väst skapar en stor mångfald i faunan med flera än 60 fiskarter, ofta miljontals häckande sjöfåglar och ett par vitvalspopulationer. Många andra valar övervintrar i sundet där också flera sälarter förekommer rikligt. Även isbjörn hör till de vanliga gästerna. I synnerhet Ungavabukten och Akpatokön lockar stora flockar med djur.

Referenser

Externa länkar