Hypersensitivitet

Från Wikipedia
Version från den 4 september 2013 kl. 12.18 av Adville (Diskussion | Bidrag) (-stub)
Hypersensitivitet
Klassifikation och externa resurser
ICD-10T78.4
ICD-9995.3
DiseasesDB28827
MeSHsvensk engelsk

Hypersensitivitet refererar till oönskvärda (skadande, obehagsproducerande och ibland dödliga) reaktioner producerade av det normala immunförsvaret. Hypersensitivitet kräver ett för-sensitiserat immuntillstånd hos värden. Klassificering i fyra grupper gjordes av P. H. G. Gell och Robin Coombs år 1963.[1]

Hypersensitivitet, även kallad överkänslighet, uppkommer när stimuli för olika organ har blivit förhöjda. De mest drabbade områdena är slemhinnorna i luftvägarna, eller mag-tarmkanalen[2].

Hypersensitivitet påminner väldigt mycket om allergi i allmänt språkbruk, men när man kommer till det medicinska skiljer man de båda åt. Anledningen är att allergi klassas som en gren till hypersensitivitet.

Folk som lider av hypersensitivitet kallas inom medicinska termer för HSP som kommer från engelskans highly sensitive person highly sensitive person. Symtomens styrka varierar helt,och ett förhöjt stimuli kan utlösas antingen av väder, kost eller hur folk omkring en är klädda. Det är dock svårt att avgöra exakt vad som utlöser retningarna, utan det kan vara att dessa händelser händer samtidigt som något annat betingar den utsatte.


Inom vården

Hypersensitivitet ger bortsett från förhöjda stimuli som verkar och känns negativa ofta en positiva biverkningar, såsom förhöjd medvetenhet och intuition. Detta används av vissa människor inom vården, att man har en psykolog eller liknande som lider av hypersensitivitet. Tack vare det kan de hjälpa sina patienter med deras problem eftersom de har en förhöjd känsla. Denna sorts läkare kallas ibland för empater.[3] Det är dock ett väldigt ovanligt uttryck eftersom det är en så oprecis bestämmelse.


Typ 1 - Omedelbar (eller atopisk, eller anafylaktisk)

Huvudartikel allergi

Hypersensitivitet (överkänslighet) som medieras av mastceller som sensitiseras med IgE och utsöndrar histamin vid ytterligare exponering av ett allergen, till exempel katthår. Exempel på sådan hypersensitivitet är astma, anafylaktisk chock, överkänslighet mot penicillin och jordnötsallergi.

Typ 2 - Antikroppsberoende

popiopï

Typ 3 - Immunkomplexmedierad

Typ 4 - Cellmedierad (fördröjd)

Källor

  1. ^ Gell PGH, Coombs RRA, eds. Clinical Aspects of Immunology. 1st ed. Oxford, England: Blackwell; 1963.
  2. ^ Asplund Kjell, Berglund Göran, Lindgren Stefan,Lindholm Nalle. Internmedicin, Liber, 2003.
  3. ^ Phylameana,lila Desy.Hypersensitivity,http://healing.about.com/od/empathic/a/hsp.htm, hämtad: 20/05/13