Mariakyrkan, Katrineholm

(Omdirigerad från Immanuelskyrkan, Katrineholm)

Mariakyrkan

Mariakyrkan är en frikyrkoförsamling i Katrineholm bildad 1990 genom en sammanslagning av Katrineholms Immanuelsförsamling (ursprungligen Katrineholms Friförsamling) och Katrineholms baptistförsamling, ansluten till Equmeniakyrkan. Vid sammanslagningen lämnade den tidigare baptistförsamlingen sin kyrkolokal, som förvandlades till Musikens Hus. Mariakyrkans församling övertog Immanuelskyrkan, som därmed bytte namn till Mariakyrkan. Den ritades av Gunnar Morssing på arkitektkontoret Höög & Morssing 1911.[1] Kyrkan ligger i Katrineholms centrum och är arkitektoniskt mer lik en "vanlig" svensk kyrka än en frikyrka. Marken uppläts på 1910-talet av industriidkaren Gustaf Robert Grönkvist och låg i anslutning till hans privata bostad "Gröna kulle" - numera centrum för Katrineholms politiska och administrativa ledning.

Namnet Mariakyrkan var kontroversiellt eftersom det ännu 1990 var ytterst sällsynt att en frikyrka fått sitt namn efter Jungfru Maria.

Katrineholms Immanuelsförsamling var ansluten till dåvarande Svenska Missionsförbundet och baptistförsamlingen till Svenska Baptistsamfundet. Innan Equmeniakyrkans bildande 2011 var Mariakyrkan dubbelansluten till båda dessa samfund.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Seth Linderyd: En Guds plantering: Minnesskrift utgiven till Katrineholms Immanuelsförsamlings 75-årsjubileum 1957.
  • Hilding Hjelmberg: Katrineholm (om Katrineholms historia). Bok 1. Del 1-3. Första upplaga 1967
  • Hilding Hjelmberg: Katrineholm. Från sekelskifte till stadsblivande. Bok 2. Del 4-8. Första upplaga 1973.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]