Inception

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Inception
Inception
Genre Science fiction, action
Regissör Christopher Nolan
Producent Christopher Nolan
Emma Thomas
Manus Christopher Nolan
Skådespelare Leonardo DiCaprio
Ken Watanabe
Joseph Gordon-Levitt
Marion Cotillard
Ellen Page
Tom Hardy
Cillian Murphy
Tom Berenger
Michael Caine
Originalmusik Hans Zimmer
Fotograf Wally Pfister
Premiär 2010
Speltid 148 min
Land  USA
Språk Engelska
Budget 160 milj. USD[1]
Intäkter 825 milj. USD[2]
IMDb

Inception (ung. "Påbörjande") är en amerikansk thriller/sci-fi/action-långfilm från 2010 i regi av Christopher Nolan som också har skrivit manus. Medverkar gör bland andra Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Cillian Murphy och Ken Watanabe.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen kretsar kring två män som arbetar med att bryta sig in i människors drömmar för att därigenom få deras undermedvetna att avslöja hemligheter. En dag får de i uppdrag att istället få en mäktig affärsman att agera på ett visst sätt genom att påverka honom i en dröm.

En enkel idé kan vara ovärderlig eller livsfarlig i en framtid där brotten begås i den mänskliga hjärnan. Dom Cobb har en unik förmåga att stjäla information direkt från källan, när hans offer är som mest sårbara - i drömmen. När det gäller företagsspionage är Cobb en legend, men det är ett rykte som kostat honom alla möjligheter till ett vanligt liv och som håller honom på ständig flykt.

Nu har han erbjudits en chans att vinna sitt liv tillbaka, om han lyckas med ett sista jobb. För det krävs att han ska tänja gränserna för vad han kan för att lyckas med något ingen tidigare kunnat göra: plantera en idé i ett annat medvetande.

Men det som kunde varit en perfekt avslutning på en brottslig karriär blir en omöjlig utmaning att överlista en motståndare som verkar kunna förutse Cobbs varje handling. Ingen människa kunde varit beredd på det som väntar. Utom Cobb.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Fotografen Wally Pfister belönades med en Oscar i kategorin Bästa foto för Inception. Den fick också pris för visuella effekter och ljudmixning och ljudredigering.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Leonardo DiCaprio   –  Dom Cobb
  Ellen Page   –  Ariadne
  Joseph Gordon-Levitt   –  Arthur
  Ken Watanabe   –  Saito
  Marion Cotillard   –  Mal
  Tom Hardy   –  Eames
  Cillian Murphy   –  Robert Fisher
  Dileep Rao   –  Yusuf
  Tom Berenger   –  Peter Browning
  Pete Postlethwaite   –  Maurice Fischer
  Lukas Haas   –  Nash
  Michael Caine   –  Miles

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fritz, Ben (2010-07-15). ”Movie projector: 'Inception' headed for No. 1, 'Sorcerer's Apprentice' to open in third”. Los Angeles Times. Tribune Company. http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2010/07/inception-sorcerers-box-office.html. Läst 2010-07-27. 
  2. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=inception.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]