Interaktiv skrivtavla

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Interaktiv whiteboard)
Hoppa till: navigering, sök
En elev som använder en interaktiv whiteboardtavla.
En SMART Board under användning.

Interaktiv skrivtavla eller interaktiv whiteboard är en stor skärm ansluten till en dator som ersätter de traditionella whiteboardtavlorna. Det finns av ett flertal olika sorter från ett flertal olika tillverkare. Oftast ansluts datorn till en datavideoprojektor som belyser tavlan. Man använder inte en datormus utan man kan styra datorn direkt från tavlan med fingrarna eller med en penna. När man lyfter en ritpenna från pennhållaren längst ner på tavlan så aktiveras ritfunktionen och man kan rita över det program man är inne i, till exempel en webbsida, Powerpoint-presentation, kalkyl eller dokument. På tavlan finns även en knapp för att plocka upp ett tangentbord på skärmen så man enkelt kan skriva också. Vissa tavlor har även textigenkänning så den kan tolka det som skrivs.

Interaktiva whiteboardtavlor finns på många skolor och används av lärare och elever för att förstärka presentationer och enkelt skapa nytt material. Storbritannien brukar ofta pekas ut som föregångsland när det gäller interaktiva skrivtavlor i skolan. I en stor IT-satsning år 2003, införde de interaktiva skrivtavlor i så gott som varje klassrum i grundskolans år F-5.[1]

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

Det finns 2013 flera alternativ till så kallade smartboards på marknaden. Med en enkelt monterbar och flyttbar tillsats blir en vanlig whiteboard smart och kan utföra alla de uppgifter som vanligtvis förknippas med mer kostbara lösningar. Flera tillverkare av projektorer erbjuder i dag modeller där interaktiva funktioner är inbyggda redan från start. Dessa Projektorer med mycket kort monteringsavstånd arbetar mot vanliga whiteboard skrivytor utan så kallade hot spots. Även om funktionerna hos projektorn kan vara av mer basal natur får man här ett avancerat system utan tavelbyte. Takmonterade projektorer ger blänk och sämre avläsbarhet mot blanka ytor. Lösningen är då whiteboard, projiceringstavlor med mindre blank yta. Både projicering och skrift med wb-pennor blir möjligt på dessa tavlor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.interaktivskrivtavla.se