Joachim Daniel Wahrendorff

Från Wikipedia
Joachim Daniel Wahrendorff.

Joachim Daniel Wahrendorff, född 1726 i Mecklenburg, död 1803 i Stockholm, var en svensk grosshandlare och brukspatron.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wahrendorff invandrade till Sverige på 1750-talet. Redan under sitt första decennium i Stockholm grundade han med köpmannen Karl Gottfried Küsel handelshuset Küsel & Wahrendorff. Under 1770-talet upplöstes firman och han startade Wahrendorff & Comp. Handelshuset Wahrendorff var i slutet av 1700-talet en av Stockholms största exportörer av järn och koppar och importör av spannmål och textilier.

År 1772 köpte han Åkers styckebruk och blev senare ägare till ett flertal bruk som gjorde honom till en av landets förmögnaste personer. I bouppteckningen är följande lantegendomar nämnda: Åkers styckebruk med Länna bruk och Skeppsta järnbruk i Södermanland, Aspa bruk i Närke, Vedevågs bruk och Bjurfors messingsbruk i Västmanland samt Siljansfors bruk och Garpenbergs kopparbruk i Dalarna. Wahrendorff tilldelades titeln kommerseråd. Aspa bruk övertogs 1783 av sonen Carl Wahrendorff.

Joachim Daniel Wahrendorff var gift med Maria Juliana Rothstein, dotter till rådmannen i Stockholm Anders Rothstein. Wahrendorffs son var bergsrådet Anders von Wahrendorff, bland annat byggherre för nuvarande huvudbyggnaden på Taxinge-Näsby slott och sonsonen Martin von Wahrendorff blev känd för att teknisk ha utvecklat de kanoner som tillverkades på Åkers styckebruk.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Carl Fredrik Lindahl; Svenska millionärer. Minnen och anteckningar, Stockholm,1897-1905. Sid 235-239 och 242.
  • Kurt Samuelsson; De stora köpmanshusen i Stockholm 1730 -1815, Skrifter utgivna av ekonomisk-historiska institutet i Stockholm, 1951. Sid 28 och 232-240.