Kategoridiskussion:Skansar i Sverige

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Definition[redigera wikitext]

@Boberger, hur definieras egentligen skans? Dalarö skans är väl egentligen mer en fästning som jag uppfattar som större än en skans? Fornsök definierar "fästningar och skansar" tillsammans tror jag. Ärligt talat ser jag inte riktigt poängen med denna kategori, gränsdragningsproblematik/överlappning med den mer generiska beteckningen "befästningar" är för stor. Men om man det går att definiera är det så klart inga problem. Men om det är själva namnet som styr känns den överflödig. Gotogo (diskussion) 31 augusti 2023 kl. 17.40 (CEST)[svara]

@Gotogo. Jag förstår dina synpunkter, och blev inte helt nöjd med resultatet. Utgångspunkten var att kunna på en karta med mallen "GeoLänk" (genom en kategori) visa de många enkla gränsbefästningar mot, som anlades under Sveriges tidiga tid som rike (säg 1500- och 1600-talen). Typexempel är skansarna vid Osby (Sibbarps skans och Hönjarums skans mot det danska riket samt ett antal skansar i Jämtland. På en karta blir det en intressant illustration av hur man tänkte då försvarspolitiskt.
Tanken var inte att semantiskt i sig utskilja skansar från befästningar, utan mer att använda kategoriseringen som ett instrument. Men som du säger, avskiljningen inom den större gruppen "befästningar' kanske är för svår att hantera, vilket kan var skälet till att Fornsök bara laborerar med gruppen "fästningar och skansar". Samtidigt är det ju konstigt att inte skilja mellan och definiera "slott" (fästning) och "koja" (skans) inom det större begreppet "byggnad att bo i" (befästning).
Jag såg svårigheten, när jag väl lagt upp kategorin, och Dalarö skans illustrerar den. Dalarö skans är inte en skans i den mening jag avsett, så den hamnade på så sätt fel. Det skulle även Skansen Lejonet och Skansen Kronan ha gjort, men de är ju skansar i en något annan mening, dvs perifera små befästningar som hör till en ordentlig, större fästning.
Nåväl, det kanske fungerar bäst att överge kategoritanken och stryka skansunderkategorin, och i stället skriva en kort artikel på temat "Gränsbefästningar i Sverige under xx-talen och där lista ett antal, tillsammans med geografiska koordinater och en GeoLänk-mall? Boberger (diskussion) 31 augusti 2023 kl. 18.31 (CEST)[svara]