Hoppa till innehållet

Kathasaritsagara

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Kathasaritsagara (sanskr. "berättelseströmmarnas hav"), en omfångsrik samling av sagor och legender på sanskritisk vers, som (1063-1081) utarbetats av den kashmirske diktaren Somadeva.

Den grundar sig på ett förlorat eller ännu ej återfunnet arbete på en prakrit-dialekt, kallad Brhatkatha ("Den stora berättelsen") av Gunadhya. Däri ingår olika samlingar, som är bekanta i andra redaktioner, till exempel Vetalapanshavimchatika ("De 25 berättelserna om en vetala", "likspöke"), Panchatantra o.s.v., alla infogade i en huvud- eller ramberättelse. Samlingen är av oskattbart värde för sagoforskningen och litteraturhistorien. Utom indiska upplagor föreligger en av H. Brockhaus, böckerna I-V i sanskrit med tysk översättning (1839), böckerna VI-VIII och IX-XVIII i Abhandlungen der deutschen morgenländischen Gesellschaft (bd II och IV). Totalöversättning av Tawney (2 bd, i Bibliotheca Indica), "Likspökets berättelser" översatt till svenska av H. Andersson (Göteborgs vetenskaps- och vitterhetssamhälles handlingar, 1902).

Se även

Källor