Kirkenes kyrka

Kirkenes kyrka
Kyrka
Land Norge
Ort Kirkenes
Trossamfund Norska kyrkan
Sittplatser 275  
Material Betong
Invigd 1959
Geonames 8558565
Kirkenes kyrka

Kirkenes kyrka är en långkyrka från 1959 i Kirkenes i Sør-Varangers kommun i Finnmarks fylke. Kyrkan är sockenkyrka i Sør-Varangers socken i Varangers prosti.

Kirkenes kyrka, som är byggd i betong, ritades av Sofus Hougen och inredningen är från byggnadsåret eller senare. Altartavlan är skapad av skulptören Kristofer Leirdal och visar Jesusbarnet i krubban under stjärnorna och Kristus på korset. Leirdal har också gjort dopfunten, medan predikstolen gjorts av Sivert Donali. Orgeln är en J.H. Jørgensen-orgel från 1959 och var en gåva till kyrkan av AS Sydvaranger till invigningen av kyrkan..[1] Den har 275 sittplatser och läktare.

Nuvarande kyrka byggdes som en del av återuppbyggnaden efter andra världskriget och är den andra kyrkan på denna plats. Den första kyrkan i Kirkenes invigdes 1862 och var en åttkantig träkyrka ritad av Christian Heinrich Grosch.[2] Den fanns kvar till 1944, då den förstördes under de sovjetiska bombningarna av staden före frigörelsen. Kyrkan brann då ned till grunden.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Kirkenes kirke, 30 mars 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Alf Henry Rasmussen (redaktör): Våre kirker - norsk kirkeleksikon, Vanebo forlag 1993, sidan 88, ISBN 82-75-27022-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]