Hoppa till innehållet

Knidos

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Knidos, forntida grekisk stad grundad av dorerna vid kusten av landskapet Karien i sydvästra Mindre Asien. Staden låg delvis på udden Triopion på fastlandet, delvis på en liten ö. Knidos var under antiken en rik och betydande stad, och var en medelpunkt i det av sex städer bestående doriska stadsförbundet (hexapolis), vars förbundsråd sammanträdde i den trioptiske Apollons helgedom. Staden var också en huvudort för dyrkan av Afrodite och i Afrodite Euploias tempel fanns Praxiteles tempelskulptur Afrodite från Knidos, som var berömd över hela den grekiska världen. I närheten av Knidos vann Konon 394 f. Kr. sin ryktbara seger över den spartansk-feniciska flottan. Ktesias, som blev livläkare åt perserkonungen Artaxerxes II Mnemon, och historieskrivaren Eudoxos föddes i Knidos.

Knidos

Ruiner av staden finns ännu kvar på platsen, bland annat tempel och teatrar. Vid mitten av 1800-talet grävde engelska arkeologer ut delar av staden, särskilt två tempel, åt Demeter och muserna.

Knidos panorama

Källor