Knuckleball

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
R.A. Dickey var den ende i Major League Baseball 2012 som kastade en knuckleball som huvudsakligt kast.

Knuckleball är en teknik att kasta som pitchern i baseboll använder för att försvåra för slagmannen att träffa bollen.

Knuckleball-pitchern använder ett speciellt grepp om bollen för att ge bollen så lite rotation som möjligt (helst ingen alls) i sin bana fram till slagmannen. En projektil utan rotation får ingen jämn eller förutsägbar bana och blir därmed mycket svår för slagmannen att hantera. Å andra sidan är det även för pitchern svårt att kontrollera kastet tillräckligt för att vara säker på att det ska passera strikezonen och därmed godkännas som en strike av domaren.

En fördel med att kasta en knuckleball är att bollen kastas i lägre hastighet och därmed med mindre kraft, vilket sliter mindre på kroppen. En knuckleball-pitcher kan allt annat lika därför räkna med en längre karriär än andra pitchers som ofta slutar på grund av skador. Det lägre kravet på kraft gjorde också att en kvinnlig knuckleball-pitcher som första kvinna kontrakterades av en proffsklubb i Japan i slutet av 2000-talet. Hon har även varit proffs i USA.[1]

nordamerikansk major league-nivå fanns det 2012 endast en knuckleball-pitcher, nämligen R.A. Dickey.[2]

Tim Wakefield kastar en knuckleball för Boston Red Sox 2006.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Witz, Billy (30 maj 2010). ”Japan’s ‘Knuckle Princess’ Arrives in U.S.” (på engelska). The New York Times. http://www.nytimes.com/2010/05/31/sports/baseball/31pitcher.html. Läst 8 juli 2012. 
  2. ^ Keh, Andrew (23 juni 2012). ”A Knuckleball Fraternity of One” (på engelska). The New York Times. http://www.nytimes.com/2012/06/24/sports/baseball/knuckleball-pitcher-r-a-dickey-stands-alone.html. Läst 8 juli 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]