Krypton (fiktiv planet)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Krypton
Universum Stålmannen
Anknytning Stålmannen
Kronologi
Debuterade i Superman #1 (1939)
För ädelgasen, se Krypton.

Krypton är en fiktiv planet i DC Comics universum där seriehjälten Stålmannen, på Krypton kallad Kal-El, föddes. Kort efter att Kal-El fötts exploderade Krypton. Planetens öde hade dock förutsetts av Stålmannens föräldrar, forskarna Jor-El och Lara som, för att rädda honom, skickade iväg sin son i en rymdfarkost som senare landade på Jorden.

Konceptet skapades av Jerry Siegel och Joe Shuster, och nämndes första gången Action Comics #1 (juni 1938); planetens fulla utseende visades första gången i Superman #1 (sommarnumret 1939).

En kombination av Kryptons starka gravitation, kryptoniernas annorlunda fysiologi, och det faktum att planeten kretsade kring en röd sol (Rao), har lett till att Kal-Els kropp fungerar som ett kraftfullt batteri när han hamnar under en gul sol – vilket ger honom de superkrafter som gör honom till den mäktige Stålmannen.

Kryptons teknik (sedan filmversionerna på 1970-talet ofta definierad som "kristall-teknologi") utgör den teknologiska kärnan i Stålmannens arktiska fästning.

De radioaktiva resterna från planeten Krypton kallas kryptonit, och är i sin vanligaste isotopform dödlig för Stålmannen.

Vissa berättelser har handlat om nr Stålmannen reser tillbaka i tiden för att besöka Krypton innan den förstördes, som i"Superman's Return to Krypton" från 1960, där Stålmannen kastas bakåt i tiden till Krypton innan förstörelsen. Utan krafter vistas han på planeten, träffar sinna kommande föräldrar samt blir kär i den kryptonska skådespelerskan Lyla Lerrol. I "What If Krypton Had Not Exploded?" (återtryckt i The Greatest Superman Stories Ever Told) gavs mer insikt i det kryptoniska samhället.

Stålmannens kryptonska bakgrund förekom ofta i Superman-serierna under seriernas "silverålder", och han var från tidig ålder fullt medveten om sitt ursprung. Stålmannen kom att använda denna kuskap för att konstruera avancerad kryptonsk teknologi, eller delta i vissa kryptonska traditioner.

I en berättelse om Starman från 1999, kom Jack Knight vilse i tid och rum, lande på Krypton flera år före dess förstörelse, och mötte Jor-El som en ung man. Historien förutsätter att det var hans första möte med en jordbo som fick Jor-El att studera andra världar, och valde Jorden som destination för sonen; vid berättelsens slut ger Jack en apparat till Jor-El som visar Jordens koordinater, samt bilder från den.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 8 oktober 2007, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Krypton (fiktiv planet)

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Starman, "2", New York: DC Comics, Mars 1999 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]