Lindersköld

Från Wikipedia
Lindersköld
UrsprungKofsta by, Glanshammars socken
Närke, Sverige Sverige
StamfarOlof Nilsson
Adlad9 december 1802
Besläktade ätterCederbaum
Liljenstolpe
Sverige Sveriges riddarhus
Introducerad30 mars 1803
GradAdlig ätt nr 2176
Länk URLSida på riddarhuset.se

Lindersköld är en svensk adelsätt, med samma ursprung som en gren av ätten Liljenstolpe.

Ättens äldste kände stamfader är Olof Nilsson (1640-1721) som var frälsebonde i Glanshammars socken. En ättling till denne, Axel Johan Lindblom, var gift med italienskan Regina Margaretha Pallavicini, och hade med henne bl.a. sonen Lars Axel Lindblom, som adlades Liljenstolpe och Jacob Axelsson Lindblom, som var professor skytteanus och ärkebiskop. Jacob Axelsson Lindblom var gift två gånger. Första hustrun Gunilla Margareta Fondin var dotter till Berge Frondin, sondotter till Elias Frondin och var Bureättling. I det äktenskapet föddes bergsrådet Axel Johan Lindblom. Andra äktenskapet ingicks med kammarfrun Sophia Ulrica Söderberg. I det äktenskapet föddes majoren i Generalstaben Gustaf Adolph Lindblom.

Ärkebiskopens båda söner adlades av Gustaf IV Adolf 1802 för faderns förtjänster med namnet Lindersköld. Ätten introducerades på Riddarhuset året därefter på nummer 2176.

Gustaf Adolph Lindersköld var gift med en syster till Gustaf af Wetterstedt. Den ättegrenen slocknade 1880. Den fortlevande ätten härstammar från bergsrådet Axel Johan Lindblom som till hustru hade en kusin, Anna Tidén, vars mor Sigrid Frondin var hans moster.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Riddarhusets ätt- och vapendatabas
  • Gabriel Anrep, Svenska adelns ättartavlor
  • Frondin i Vilhelm Fredrik Palmblad, Biographiskt Lexicon öfver namnkunnige svenska män: Fo - G, Volym 5