Malldiskussion:Infobox musiker

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

@Väsk: Kan du göra på samma sätt som i biografi WD att bildtext läggs till om tidpunkt eller svensk beskrivning finns. Borde det inte även finnas "redigera i wikidata" i infoboxen. Maundwiki (diskussion) 21 oktober 2022 kl. 14.28 (CEST)[svara]

Jag, det går nog att göra. Det ska nog räcka att bara kopiera att bara kopiera koden från biografimallen, men jag får göra lite tester först. Väsk 22 oktober 2022 kl. 11.45 (CEST)[svara]

Relaterade band[redigera wikitext]

Just nu finns etiketterna "relaterade band" och "relaterade artister". Etiketten "relaterade band" ger rubriken "relaterade artister" i infoboxen. Används båda etiketterna "relaterade_band" och "relaterade_artister" visas bara en av dom efter rubriken "Relaterade artister:"

Jag tycker "relaterade artister" och "relaterade band" är tillräckligt olika, och fullt möjliga att båda är aktuella för att ha kvar båda rubrikerna. Åtminstone att värdet i den ena etiketten även visas om båda används.

Jag har upptäckt och testat i artikeln Johan Johansson (musiker), där hans gamla band blev "relaterade artister" istället för det bättre "relaterade band".

Om man "bara" ändrar. finns det möjlighet att få en överblick av konsekvenserna där den används då? Kan man gissa att det inte blir några konsekvenser? (Risk att rubriken Relaterade band listar artister tex. Tror inte det är vanligt. Däremot åt andra hållet, men det är ju ingen förändring mot idag.)

Möjligen hände det i samband med en diskussion 2011 när @Paracel63 ställde en obesvarad fråga: Arkiv 2011#Associerade akter igen, men det framgår inte vad som hände sedan.

Infofboxen är tänkt att användas både för enskilda musiker och för band, vilket gör att det kan bli lite yxigt kanske. Jag håller med tidigare diskussioner att "relaterade" innebär att det ska vara mer än "inspirerade av".

Jag tänker att för en enskild musiker så är relaterade band typiskt band där musikern varit med i eller producerat eller på andra sätt förknippas med. Ovanligare är då "relaterade artister" eftersom "etiketten artistsamarbeten finns, men det kanske finns undantag.

För en grupp så är "relaterade band" ovanligare (tidigare namn finns redan tex, och inspirerade av eller uppträder ofta tillsammans är ju inte giltiga), men även där kanske finns undantag. LittleGun (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 08.41 (CEST)[svara]

Hej! Jag minns vagt diskussioner omkring den här mallen från när det begav sig. Själv tycker jag att "relaterade artister" i sig är tillräckligt flummigt, och vi har ju även parametern "artistsamarbeten". För mig får det gärna stå kvar som det gör, eftersom "artister" nog kan som en överordnad kategori relativt "band". Mallen heter ju "musiker", som ju kan betyda både soloartist, orkester och ett antal andra saker. Mina två ören. Förresten, jag är på Åhlens för wikifika om nio timmar… Vi kanske kan diskutera vidare om detta och annat då? Paracel63 (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 09.08 (CEST)[svara]
Här är några fakta kring användningen av de två parametrarna. Just nu är det:
För de 4 som använder båda parametrarna är innehållet i parametern relaterade_artister verkningslöst.
-- Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 09.13 (CEST)[svara]
För att kunna ändra rubriken till Relaterade band när parametern relaterade_band används, måste vi kolla de 1 995 artiklar som använder den parametern och vid behov ändra parameter eller dela upp de uppräknade värden på två parametrar. Jag behövde inte kolla mer än ett par av dessa artiklar innan jag stötte på Chuck Berry där relaterade_band räknar upp en massa artister som knappast kan kallas för "band", eller hur?
-- Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 09.23 (CEST)[svara]
Antalsuppgifterna i ovanstående två inlägg korrigerade. Jag missade värden som började med en wikilänk... --Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 09.38 (CEST)[svara]
Tusen tack för genomgången, Larske. Det stärker min tanke att det var en liknande snårskog som vi diskuterade 2011 (svårigheten att skilja på de båda kategorierna). @LittleGun: Paracel63 (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 09.51 (CEST)[svara]
Ajdå, synd att det var så många. Och konstigt ändå. Jag tycker det är jättelätt att skilja på band och artist. Chuck Berry parametern borde ju bytas till relaterade_artister och inget annat. Dessutom borde de namnen tas bort helt. De är ju inte relaterade på annat sätt än att de är föregångare (till rock'n'roll i allmänhet) eller kollegor. Det är nog väldigt vanligt.
Antagligen är det för att relaterade_band är mest entydigt, sen har man valt relaterade_artister istället för att städa (mnsta motståndets lag het enkelt). Att någon inspirerats av eller hängt mycket med är mer subjektivt. LittleGun (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 11.16 (CEST)[svara]
@Larske: Har du en lista/WD-fråga eller nåt över de 1995? LittleGun (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 11.18 (CEST)[svara]
Jag har lagt in sökfrågor i punktlistan i mitt inlägg från 09.13 ovan. --Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 11.36 (CEST)[svara]
Även de artiklar där relaterade_artister behöver gås igenom för att se om det smugit sig in några "band" där, se till exempel
antagligen för att mallen saknar en parameter för medlem_av.
Jag håller på att ta fram en tabell över samtliga artiklar som använder någon av parametrarna där man kan se parametervärdena. Har hittills bara hunnit igenom hälften av artiklarna, men här i Sandlådan kan du se ett "varuprov" på 100 av artiklarna där jag hittade exemplen ovan.
Men även med hjälp av en sådan tabell är det ett omfattande arbete att plöja igenom 4 500 rader för att se vad som ligger fel. Tyvärr har de olika artisterna/banden inte separerats på något enhetligt sätt. I många av artiklarna är det kommatecken men det förekommer också <br> och {{·}} och kanske fler former av "snickarglädje" som gör det till en utmaning att med något skript reda ut i sörjan. Jag kanske ändå gör ett försök att göra en lista av alla förekommande värden och göra en lista över i vilka artiklar respektive värde förekommer som relaterade_band respektive relaterade_artister.
För de som har wikilänkar (och därmed Wikidataobjekt) kan man ju också ta hjälp av Wikidata för att ange vad de är instans av (P31). Enskilda artister lär ju vara instans av (P31) människa (Q5) medan "band" som The Who inte är det utan istället är instans av (P31) rockband (Q5741069), musikgrupp (Q215380) eller liknande.
-- Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 12.18 (CEST)[svara]
Tabellen enligt ovan med samtliga drygt 4 500 artiklar som använder någon av parametrarna relaterade_band eller relaterade_artister finns nu i Sandlådan.
Larske (diskussion) 2 augusti 2023 kl. 13.42 (CEST)[svara]

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────@LittleGun: Nu har jag sorterat data på en annan ledd som kanske gör det lättare att få en uppfattning om vilka värden som har använts för relaterade_band respektive relaterade_artister.

I tabellen finns de "band" som tas upp i parametern relaterade_band i anrop av mallen {{Infobox musiker}} i de 1 995 artiklar i svenskspråkiga Wikipedia som använder denna parameter. Där det har varit möjligt genom att respektive "band" är blålänkat, har värdet för egenskapen instans av (P31) i motsvarande Wikidataobjekt lagts in i kolumnen "Instans av".

Om "relaterade artister" ska anges i parametern relaterade_artister snarare än i parametern relaterade_band behöver antagligen alla förekomster av människa (622 förekomster) samt många av de som har "?" i kolumnen "Instans av" och är individuella artister snarare än band korrigeras.

Genom att kontrollera mystiska värden i kolumnen "Instans av", kan diverse felaktiga länkar som Barbados, Fate och Midnatt upptäckas.

I tabellen finns de "artister" som tas upp i parametern relaterade_artister i anrop av mallen {{Infobox musiker}} i de 2 522 artiklar i svenskspråkiga Wikipedia som använder denna parameter. Där det har varit möjligt genom att respektive "artist" är blålänkad, har värdet för egenskapen instans av (P31) i motsvarande Wikidataobjekt lagts in i kolumnen "Instans av".

Om "relaterade band" ska anges i parametern relaterade_band snarare än i parametern relaterade_artister behöver antagligen alla förekomster av musikgrupp (1 438 förekomster), rockgrupp (233 förekomster) och liknande samt många av de som har "?" i kolumnen "Instans av" korrigeras. Troligen i stort sett alla av de 625 "artister" som har ett namn som börjar på "The...", från "The '89 Cubs" till "The Zoo", är väl band snarare än artister.

Genom att kontrollera mystiska värden i kolumnen "Instans av", kan diverse felaktiga länkar som Korn, Powerhouse och Satyricon upptäckas.

--Larske (diskussion) 5 augusti 2023 kl. 21.21 (CEST)[svara]