Malldiskussion:Mesopotamien

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Namngivning[redigera wikitext]

Jag förspråkar Forntidens Mesopotamien framför Antikens Mesopotamien. Antiken associeras i allmänhet med den grekisk-romerska tiden, vilket denna mall inte omfattar. --JFK 8 mars 2006 kl.16.16 (CET)

Mallen är en svensk översättning av den engelska motsvarigheten på Wikipedia. Jag förslår ändå en ändring av den svenska versionen. Den person som en gång valt ut uppslagsorden under Mytologi grep förmodligen bara några ord i luften hon eller han hört talas om: Enuma elish, Gilgamesh, Marduk och Nibiru.

I synnerhet valet av Nibiru ter sig märkligt av de hundratals möjliga sökorden inom kategorin mytologi. Nibiru, namnet på planeten Jupiter, fördes fram av författaren Zecharia Sitchin i sina pseudovetenskapliga böcker om den tionde planeten för ett tiotal år sedan. Kort sagt består hans teorier av en blandning av sumerisk mytologi, bibeltexter, new age, science fiction och astronomi (man kan läsa mer under artikeln "Zecharia Sitchin" på andra språk i Wikipedia). De saknar vetenskapligt värde och hör inte hemma i mallen Mesopotamien. Jag förespråkar därför att sökordet tas bort därför att det associeras med pseudovetenskap (en artikel om Nibiru på svenska saknas dessutom i skrivande stund). Nibiru är i sig ett obetydligt sökord i mesopotamisk mytologi.

Jag föreslår att exempelvis Sumerisk mytologi ersätter Nibiru i mallen, eller ett nytt sökord Mesopotamisk religion. --JFK 8 mars 2006 kl.16.16 (CET)

Jag tog mig även friheten att ersätta den hurritiska staden Nuzi med den assyriska staden Khorsabad. Det passar bättre med assyriska städer efter "Assyrien:". Man kan sätta in Nuzi igen efter Hurriter eller Mitanni om man så önskar, även om det påverkar mallens estetiska utformning negativt, varför jag avstod. --JFK 8 mars 2006 kl.16.33 (CET)

  • Jag hade inte tänkt föra något redigeringskrig här, men IP-nr 81.234.119.136 tyckte visst, utan kommentar eller diskussion, att Nuzi skulle stå kvar som assyrisk stad vilket den aldrig var. Jag föreslog faktiskt ovan att Nuzi kunde finnas kvar i mallen, men då som en hurritisk och mitannisk stad, vilket den var. Ännu mer märkligt ter det sig eftersom det var jag som skapade artikeln Nuzi och har skrivit allt som står där.

--JFK 10 mars 2006 kl.23.35 (CET)

  • För övrigt kan man diskutera huruvida Babylon, Isin och Susa bör inordnas under "Akkadiska imperiet". Babylons historia under Akkadiska riket är ju inte känd. Susa var en elamitisk stad som visserligen erövrades av Akkad för en tid. Det viktigaste är kanske att stadsnamnen står med i mallen snarare än var de står.

--JFK 10 mars 2006 kl.23.42 (CET)

  • Eftersom ingen yttrat sig i frågan under en månads tid tog jag ånyo initiativet att ta bort Nuzi från assyriska städer. Det dröjde dock inte många timmar innan mallen "rättats" till sitt ursprungliga innehåll, utan diskussion. Jag skulle gärna diskutera frågan om Nuzi med den person som uppenbarligen tycker min artikel Nuzi är av yttersta vikt, men det verkar vara en robot som mest intresserar sig för matrecept? --JFK 11 april 2006 kl.18.32 (CEST)