Marcelo H. del Pilar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marcelo H. del Pilar

Marcelo Hilario del Pilar y Gatmaitan, född 1850 död 1896, är en av filippinsk skribent.

Del Pilar var av blandad kinesisk och filippinsk härstamning och föddes i Cupang i Bulacan som den sjunde av elva barn till Julian del Pilar och Blasa Gatmaitan. Marcelo H. del Pilar började sina studier under Hemerigilda Flores i Manila. Han for till för att studera vid Santo Tomás-universitetet.

Marcelo H. del Pilar är särskilt känd för de Diariong Tagalog (1882). De beskrev filippiniernas sociala villkor under det spanska kolonialstyret och spelade en väsentlig roll för framväxten av en filippinsk nationell identitet och samhörighetskänsla.

Marcelo H. del Pilar önskade reformer, och var ingen agitator for politisk självständighet. Som en av ledarna för propagandarörelsen bland filippinska studenter i Spanien bidrog han med artiklar till tidningen La Solidaridad i Madrid, där han gick in för den följande dagordningen:

  • Att Filippinerna blev en spansk provins
  • Representation i det spanska parlamentet Cortes
  • Filippinska församlingspräster framför spanska augustiner, dominikaner och franciskaner
  • Församlings- och yttrandefrihet; Lika rättigheter inför lagen (för både filippinska och spanska saksökare).

Efter år av publikation från 1889 till 1895, hade La Solidaridad börjat löpa från fonder utan att åstadkomma konkreta förändringar i Filippinerna. Sitt sista numret utkom den 15 november 1895. Han dog av tuberkulos i Barcelona, Spanien den 4 juli, 1896.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]