Marketing Automation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Marketing Automation är olika typer av programvaror som stödjer marknadsföringsprocessen.

Begreppet Marketing automation etablerades i USA under mitten av 2000-talet. I Nordamerika finns det idag (2010) drygt tiotalet företag som utvecklar affärslösningar inom området Marketing automation (ofta kallat Marketing Automation & Lead Management). I första hand erbjuder dessa lösningar ett affärsvärde för proaktiva säljorganisationer inom Business-to-business (B2B). I dessa företag är kostnaden för att "erövra" en helt ny kund särskilt hög.

Basen i lösningarna för Marketing Automation är den nya IT-världen som växt upp runt Internet och Web 2.0 och dess möjligheter att "läsa av" kundernas elektroniska fotspår. System för Marketing Automation lagrar allt marknadsmaterial som behövs och gör detta tillgängligt för kunder. Alla aktiviteter som kunderna sedan gör, till exempel ladda ner pdf-broschyrer, tittar på webbvideo, anmäler sig till webinars, fyller i skicka-mer-information-forumlär, sätter systemet poäng på (Lead scoring). Härur går det sedan att vaska fram nya potentiella kunder. Det finns ett antal underbegrepp kopplade till Marketing Automation:

Lead Capturing – processer för identifiering och insamling av information om besökarna på webbplats.

Lead Scoring – poängsättning av individuella besökares aktiviteter på en webbplats, exempelvis nedladdning av broschyrer, visningar av webbvideo, anmälan till seminarier och ifyllande av formulär.

Lead Nurturing - processer för att vårda och utveckla leads till dess att de är mogna att överlämnas till säljavdelningen. Utifrån beteenden på webbplatsen kan man ge sina leads den information de behöver för att ta nästa steg i processen. Man kan ha konstruktiva maildialoger med tusentals leads samtidigt, som upplever utbytet som meningsfullt och anpassat till just deras behov.