Maskirovka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation.

Händelserna i Ukraina 2014 visar hur maskirovka fick en ny betydelse som krigsföringsmetod. Med hjälp av fabrikerad och starkt utspridd information samt genom ledning och understöd av marginala grupper skapas en konstgjord konflikt, som utvecklas till en verklig. Denna kan vid behov användas som förevändning för ett konventionellt militärt angrepp.

En statsapparat, oförberedd på ett dylikt anfall, är ej förmögen att försvara sig före maskirovkans lednings syften öppet avslöjas och elimineras. Maskirovka kräver specialutbildade styrkor. Dessa kan vanligen ej bekämpas av traditionell militär, om man följer vedertagna internationella regler för krigföring.

Definition[redigera | redigera wikitext]

"Konsten att säkerställa framgång i strid, bestående av ett komplex av åtgärder för att vilseleda avseende läge och stridsvärde hos förband och objekt och stridsplaner..." - Sovjetiska militärencyklopedin (Berlin, tysk utgåva 1964).

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]