Nikotinreceptor

Från Wikipedia
Acetylkolin, signalsubstansen i nikotinreceptorer och andra kolinerga receptorer.
Nikotin, som också aktiverar nikotinreceptorer.

Nikotinreceptorer eller nikotinerga acetylkolinreceptorer (förkortning nAChR från engelskans nicotinic acetylcholine receptor) är ett slags receptorer som finns i olika delar av nervsystemet och i motorändplattor, som använder acetylkolin som signalsubstans (och är därför kolinerga receptorer), men som också kan aktiveras av nikotin. Ämnen som kan bindas vid dessa receptorer kallas nikotinerga.

Förekomst och mekanism

Nikotinreceptorer återfinns i nervcellernas membran i centrala, perifera nervsystemet och skelettmuskulaturen, där de utför olika funktioner. Nikotinreceptorer är en form av ligandstyrda jonkanaler, vilket innebär att de är receptorer som går genom cellmembranet (transmembranreceptor) och som öppnar en jonkanal där de aktiveras. Detta påverkar vilopotentialen över cellmembranet, så att nästa nervcell blir mer eller mindre benägen att depolarisera.

När acetylkolin eller andra agonister binder till receptorn stabiliseras det öppna tillståndet hos jonkanalen, vilket leder till ett flöde av katjoner såsom kalium-, kalcium- och natriumjoner genom jonkanalen. Framför allt innebär detta att natriumjoner (Na+) flödar in i cellen och kaliumjoner (K+) flödar ut ur cellen. Genom att vara genomsläppliga för kalciumjoner (Ca2+) kan nAChR leda till frisläppande av andra signalsubstanser och till andra intracellulära kaskadreaktioner.

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.