Nordiska Afrikainstitutet

Från Wikipedia
Version från den 28 september 2014 kl. 21.47 av Vysotsky (Diskussion | Bidrag) (Bild)
Nordiska Afrikainstitutet
DepartementUtrikesdepartementet
OrganisationstypForskningsinstitut
SäteUppsala
SyfteAtt främja forskning om Afrika
Inrättad1962
DirektörIina Soiri[1]
Webbplatswww.nai.uu.se
NAI i Uppsala

Nordiska Afrikainstitutet är en svensk myndighet i Uppsala för forskning, dokumentation och information om Afrika,[2] finansierad av de nordiska länderna.

Institutet finansierar forskning av egna och utomstående forskare, bland andra afrikanska gästforskare[3]. Det sorterar under det svenska utrikesdepartementet och har som rådgivande organ ett nordiskt Program- och forskningsråd.

Institutet grundades 1962 som ett uttryck för nordisk solidaritet med Afrika.[källa behövs] Det förser intresserade i de nordiska länderna med forskning och analys om Afrika. Chef är (2012) Carin Norberg. Institutet har omkring 45 anställda varav omkring hälften är samhällsvetenskapliga forskare. Det har en omfattande samling samhällsvetenskaplig litteratur om Afrika och modern afrikansk skönlitteratur.

Institutet ger fortlöpande ut forskningsrapporter.[4] Nordiska Afrikainstitutet har tagit ett principbeslut om fri tillgänglighet (open access) för alla vetenskapliga publikationer som ges ut av institutet.[5]

Nordiska Afrikainstitutet stod 2011 värd för den fjärde Konferensen om Afrikastudier i Europa (ECAS 4)[6] på temat ”African Engagements: On Whose Terms?” om Afrikas prioriteringar och val i pågående världsutveckling.

Källor

Noter

<references> [2] [1]

  1. ^ [a b] ”Personal”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/about/staff/. Läst 1 december 2012. 
  2. ^ [a b] ”Om oss”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/about/. Läst 1 december 2012. 
  3. ^ ”Stipendier”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/scholarships/. Läst 1 december 2012. 
  4. ^ ”Våra serier”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/publications/series/. Läst 1 december 2012. 
  5. ^ ”Fri tillgänglighet - Open access”. Nordiska Afrikainstitutet. http://www.nai.uu.se/publications/open-access/. Läst 1 december 2012. 
  6. ^ ”ECAS 2011 - 4th European Conference on African Studies”. AEGIS - African studies in Europe. http://www.aegis-eu.org/archive/ecas4/ecas-4/. Läst 1 december 2012. 

Externa länkar