OCLC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

OCLC är en stor bibliotekscentral med säte i Dublin, Ohio, USA, och ett stort antal lokalkontor. Företaget grundades 1967 av Fred Kilgour[1] och drivs av ett icke-vinstinriktat konsortium (ungefär motsvarande en ekonomisk förening) med 57.000 medlemsbibliotek i 112 länder. Namnet var ursprungligen en förkortning för Ohio College Library Center, men uttyds idag som Online Computer Library Center. Medlemsbiblioteken får tillgång till OCLC:s stora bibliotekskatalog "WorldCat" och omfattande forskningsresultat.

En avdelning för mikrofilmning, digitalisering och bevarande är OCLC Preservation Service Center, belägen i Bethlehem, Pennsylvania.

OCLC är också delägare i OCLC PICA, en leverantör av bibliotekssystem med säte i Leiden i Nederländerna.

När OCLC köpte Forest Press 1988, övertog de också varumärkes- och upphovsrätten till klassificeringssystemet Dewey Decimal Classification, som i stora delar av världen har samma dominerande ställning som SAB-systemet har på svenska folkbibliotek.

WebJunction är en avdelning av OCLC grundad genom donation från Bill and Melinda Gates Foundation.

Dublin Core är en standard för metadata, som fått sitt namn av orten Dublin i Ohio, där OCLC har sitt säte. OCLC var pådrivande i utvecklingen av standarden.

WorldCat[redigera | redigera wikitext]

OCLC:s största tillgång är bibliotekskatalogen WorldCat, som är världens största bibliografiska databas med 1,1 miljarder katalogposter (februari 2007). Medlemsbiblioteken delar på bördan att katalogisera nya böcker och får gemensamt del av hela databasen. OCLC tillhandahåller även programvara för uppkopplingen mot databasen, bland annat OCLC Passport (taget ur drift i maj 2005) och Connexion (infört 2001).

Det finns även ett projekt kallat Open WorldCat för att göra innehållet i WorldCat tillgängligt för allmänheten på webben, oberoende av medlemskap i konsortiet. Detta system nås också från sökfunktioner hos Yahoo och Google. Emellertid sprids WorldCat-databasen inte fritt, eftersom det skulle omintetgöra fördelen med medlemskapet i OCLC. Från att ursprungligen ha omfattat ett urval, utökades Open WorldCat under hösten 2004 till att omfatta samtliga böcker ur WorldCat.[2] Hösten 2005 infördes en wiki-liknande funktion där webbanvändarna kan lägga till kommentarer och recensioner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Frederick G. Kilgour, 1914-2006”. It's all good. 31 juli 2006. http://scanblog.blogspot.com/2006/07/frederick-g-kilgour-1914-2006.html. 
  2. ^ All of OCLC’s WorldCat Heading Toward the Open Web”. Information Today (October 11). 2004. http://www.infotoday.com/newsbreaks/nb041011-2.shtml. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]