Oligarki

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Oligarki är ett politiskt begrepp som syftar på fåmannavälde, det vill säga då ett fåtal personer styr genom att ha tillgång till kapital eller ärvd titel. Namnet kommer av grekiskans oligos ("få") och archo ("härska") och myntades också under den klassiska grekiska eran.

Informellt kan termen oligarki syfta allmänt på en begränsad grupp med stor makt. Det nya Ryssland (efter Sovjets fall) är särskilt förknippat med oligarki där ett antal mäktiga företagsägare och finansmän är kända som "oligarkerna". Men fenomenet har även existerat i övriga Europa. Exempelvis då Napoleons kejsarrike föll samman uppstod en oligarki av dem[vem?] som tog över de av Frankrike avträdda landsområdena.[förtydliga]

I motsats till aristokraterna härskar ofta oligarkerna i skymundan. Även kallat maffiavälde när oligarkin har starka inslag av kriminalitet. Oligarki kan ofta styra dolt under en slöja av "demokrati" där politikerna själva äger stora delar, är mutade eller skrämda till lydnad. I vissa fall kallas även en parlamentarisk demokrati för oligarki, då man genom folkval bestämt vilka fåtal individer som skall fatta beslut åt allmänheten i en enskild sluten grupp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]