Olivia Mariamne Devenish

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Olivia Mariamne Devenish, född i Madras, Indien, 1771, död på Gest Buitenzorg, Java, 1814. Hon är föremål för ett minnesmärke i Botaniska trädgården i Buitenzorg (Bogor).

Hon var dotter till skotten George Devenish och dennes tjerkessiske fru och växte upp på Irland. Hon gifte sig i Madras 1793 med kirurgen Jacob Cassivelaun Fancourt (död 1800) och 1805 i London med Thomas Stamford Raffles.

År 1811 annekterade britterna Nederländska Indien. Thomas Raffles utsågs generallöjtnant på Java, och paret flyttade till Batavia (Jakarta). Som "första dam" introducerade hon en del reformer i det sociala umgängeslivet: hon uppträdde tillsammans med maken vid officiella ceremonier, så som besök hos inhemska makthavare, och höll mottagningar av båda kön och skilda etnisk tillhörighet, vilket var något nytt på Java där europeisk kvinnor dittills hade isoleras sig från den inhemsk befolkningen, samtidigt som hennes mottagningar var hållna i strikt europeisk stil. Hon avlägsnade spottkoppen för beteltugning från residenset, då detta ansågs kränkande av den inhemska befolkningen, förbjöd kvinnor att tugga betel men rekommenderade också europeisk kvinnor att bära sarong så som inhemsk kvinnor, som gick klädda i europeisk kläder vilka var olämpliga för klimatet; här var hon dock före sin tid, då det skulle dröja hundra år innan västerländska kvinnor på Java bar inhemska kläder.

Källor[redigera | redigera wikitext]