Osquar och Quristina

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Osquar och Osqulda)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Osquar och Quristina (tidigare Osquar och Qsqulda) är den studentikosa benämning på teknologer som studerar vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.[1] Namnet Osquar kommer från kung Oscar II, som var behjälplig vid grundandet av Tekniska Högskolans Studentkår. Den kvinnliga motsvarigheten Osqulda tillkom på 1940-talet. Den könsneutrala beteckningen var Osquarulda. 2018 byttes namnet på den kvinnliga teknologen till Quristina efter Drottning Kristina[2] och den könsneutrala beteckningen blev samtidigt Osquarina.

Namnet Osquar förekommer i många föreningsnamn (till exempel KTH Osquars) och dryckesvisor. En gågata på KTH campus Valhallavägen har namnet Osquars Backe. En väg på KTH:s område bar fram till februari 2018 namnet Osquldas väg, då namnet byttes eftersom det ansågs vara sexistiskt.[3] Osqvik är THS sportstuga på Värmdö.

Osquars kvinnliga respektive brukar, i den mån hon inte är en Quristina, benämnas Ada. Quristinas manlige respektive benämns om inte Osquar så Konrad, men detta namn används ytterst sällan.

Osquar besjungs i visan "Gud skydde dig, Osquar" (som är Kongl. Teknologkörens institutionssång) och "Visa vid torsdagskväll".

Källor

Se även