PS/2-kontakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Honkontakter på en dator för anslutning av tangentbord respektive mus.

PS/2-kontakten är ett runt, sexpoligt kontaktdon som används för att ansluta tangentbord och möss till datorer i vissa äldre system. Kontaktens namn kommer från datorfamiljen IBM PS/2 och introducerades tillsammans med denna år 1987. Dessförinnan användes i allmänhet en fempolig DIN-kontakt för tangentbord och en niopolig D-subkontakt med RS-232-överföring för möss enligt AT-standarden. PS/2-kontakten har i sin tur ersatts av USB men används fortfarande i en del tangentbord.

Enligt PC 97-standarden är PS/2-kontakter för möss och tangentbord gröna respektive lila.

Kompatibilitet[redigera | redigera wikitext]

Adaptrar för anslutning av tangentbord och mus med USB-kontakter till dator med PS/2-kontakter.
Adapter för anslutning av mus och tangentbord med PS/2-kontakter till dator med USB-kontakt.

Även om kontaktdonen för tangentbord och möss är fysiskt identiska i PS/2-standarden är de flesta enheter inte elektroniskt kompatibla, och enheterna bör inte kopplas till fel kontakt på datorn. Vissa bärbara datorer har endast en PS/2-kontakt för anslutning av antingen ett tangentbord eller en mus. Med en adapter kan dessa användas samtidigt.

Tangentbordsgränssnittet är elektriskt identiskt med det som användes i AT-standarden, och tangentbord med DIN-kontakt kan anslutas till en dator med PS/2-kontakt och vice versa med hjälp av enkla adaptrar.

Det finns även adaptrar för att ansluta tangentbord och möss med USB-kontakter till datorer med PS/2-kontakter. Även i detta fall är adaptrarna enkla, fysiska adaptrar. Logiken sitter istället i inenheterna, som känner av vilken typ av kontakt som är ansluten och väljer protokoll därefter. Slutligen finns också adaptrar för anslutning av PS/2-enheter till en dator med USB-kontakt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]