Zarzuelapalatset

(Omdirigerad från Palacio de la Zarzuela)
Zarzuelapalatset
Palacio de la Zarzuela
Kungligt slott
Spaniens kung Juan Carlos I och drottning Sofia med gäster (2009).
Spaniens kung Juan Carlos I och drottning Sofia med gäster (2009).
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Ort Madrid
Koordinater 40°29′0″N 3°48′6″V / 40.48333°N 3.80167°V / 40.48333; -3.80167
Arkitekt Juan Gómez de Mora
Alonso Carbonel
Byggherre Felipe IV
Ägare Patrimonio Nacional
Brukare Felipe VI och kungafamiljen
Byggstart 1627
Färdigställande 1635
Arkitektonisk stil Barock
GeoNames 6301955
Lägeskarta

Map

Zarzuelapalatset (Palacio de la Zarzuela) är ett palats tillhörande det spanska kungahuset. Palatset ligger inom området för Monte de El Pardo, nordväst om och i utkanten av Madrid. Palatset ägs av spanska staten och förvaltas av Patrimonio Nacional, som är ett organ som sköter om de nationella kulturarven. Palacio de la Zarzuela hör till komplexet Palacio Real de El Pardo, och ligger också nära det officiella residenset för kungaparet (Felipe av Spanien och Letizia av Spanien).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Zarzuelapalatset uppfördes som ett jaktslott för Spaniens kung mellan 1627 och 1634. Det omfattade då bara en våning. Under 1700-talet byggdes det ut och designades för att motsvara tidens rokokostil. Det användes som ett jaktslott ännu av Alfonso XIII. Den skadades kraftigt under spanska inbördeskriget. Det byggdes om mellan 25 mars och 12 oktober 1958 av arkitekten Diego Méndez, och fick då två våningar.

Kung Juan Carlos I och drottning Sophia bodde tillsammans i palatset från sitt giftermål 1962 till abdikationen 2014. Efter Francos död 1975 vägrade kungen och drottningen att ta över Francos palats i El Pardo, och lämnade det för att användas av utländska statsbesök. Moncloapalatset utsågs till residens för den spanska regeringen, medan de själva blev kvar i Zarzuela. Kungliga palatset i Madrid, Palacio Real de Madrid, det tidigare residenset för de spanska monarkerna, användes enbart för representation.

Miljön i Zarzuelapalatset kännetecknas av enkelhet, bekvämlighet och familjeliv.

Sommaren 2002 flyttade kronprinsparet in i ett nytt residens, ett palats omfattande 3 150 m² och byggt på Zarzuelapalatsets mark och beläget 400 meter öster om kungens palats.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Teckning av Zarzuelapalatset från 1639.

Namnet "Zarzuela" tror man kommer från "zarzas" som betyder törnbuske (björnbär), på grund av att palatset användes som jaktstuga och är beläget bland björnbärsbuskarna på kungens jaktmarker. Palatsets teater var den plats där den spanska operettstilen zarzuela uppstod.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.