Hoppa till innehållet

Pannkaksis

Från Wikipedia
Version från den 12 mars 2013 kl. 20.18 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 11 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q1247655Wikidata)
I Rosshavet

Pannkaksis är en typ av is som kan bildas i kraftigt skiktade havsområden, som Skagerrak och Kattegatt utanför den svenska västkusten. Ett alternativt namn i Bohuslän är uppsköddsis.

Vatten som kommer in från Nordsjön är saltare än vatten som kommer ut ur Östersjön genom Öresund och Bälten. Ju saltare ett vatten är desto lägre fryspunkt har det. Mellan vattenmassorna bildas en kraftig gräns, en så kallad haloklin.

Kallt, saltrikt och därför tungt vatten från Nordsjön (kanske 3,5 % salthalt och -1,5°C) sjunker ner under det sötare och därför lättare vattnet från Östersjön (kanske 2 % och 1°C) när vattenmassorna möts i Skagerrak och Kattegatt.

Om nordsjövattnet kylts ner till under östersjövattnets fryspunkt, innan det överlagras av österssjövattnet, kan det kyla ner det undre lagret av östersjövatten så mycket att östersjövattnet fryser till is. Det bildas då ett sammanhängande islager på många meters djup. Isen som bildats på djupet är lättare än det omgivande vattnet och försöker därför att stiga uppåt. Det ovanpåliggande vattnet hinner inte undan utan isskiktet bryts sönder. Dessa mindre isstycken fortsätter mot ytan på högkant för att minimera vattenmotståndet. Till ytan kommer isen som små runda pannkakor av is. Ispannkakorna kan snabbt frysa samman och på några timmar bilda stora, sammnhängande och svårforcerbara isfält.

Referenser

  • Fonselius, Stig H, 1974, Oceanografi. Stockholm: Generalstabens Litografiska Anstalt.

Externa länkar

Se även