Hoppa till innehållet

Portal:Åland/Intro

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Åland är en ögrupp i mellersta Östersjön mellan det finländska fastlandet och Sverige. Ålands självstyrelse betyder att Åland har autonomi i Finland och att Ålands parlament har rätt att stifta egna lagar. Det självstyrda landskapet Åland är helt svenskspråkigt och ålänningarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. Åland är också demilitariserat vilket innebär att det inte får finnas någon militär aktivitet på Åland i fredstid.

Åland har en egen flagga, egna frimärken, registreringsskyltar och en egen polis men ingår i samma skattesystem som övriga Finland. Åland är med i EU och har Euro som valuta men Ålands särskilda status i EU gör att tax free försäljning är tillåtet på resor till och från Åland.

Åland är även känt för sin vackra skärgård och sin sjöfarshistoria. I den enda staden Mariehamn finns bl.a. ett sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern.