Rättspsykiatri

Från Wikipedia

Rättspsykiatri är psykiatrins tillämpning inom rättsväsendet. Denna gren av psykiatrin har till uppgift att verkställa psykiatriska undersökningar (sinnesundersökningar) av personer som är åtalade för brott och där brottets straffvärde inte stannar vid böter. Om en åtalad person led av vad som juridiskt benämns "allvarlig psykisk störning" vid gärningstillfället, och denna störning var anledning till gärningen, råder enligt svensk lag fängelseförbud. Om den åtalade personen även lider av en allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället, finns förutsättning att föreslå påföljden rättspsykiatrisk vård, med eller utan särskild utskrivningsprövning (Lag om rättspsykriatisk vård, LRV).

På det vetenskapliga planet sysslar rättspsykiatrin med orsakerna till brott och sambandet mellan psykiska störningar och kriminalitet. Det intrikata spänningsfältet mellan vård och straff inom vilket rättspsykiatrin verkar, har gjort att verksamhetens innehåll och utformning ofta utsatts för kritik.[1] I samband med psykoterapeuten Margit Norells behandling av Thomas Quick på Säters RPK och rättsskandalen som därpå följde, utsattes rättspsykiatrin återigen för hård kritik, bl.a. av författaren Dan Josefsson.[2]

Utredningar

Rättsmedicinska utredningar sker vid Rättsmedicinalverkets enheter i Stockholm och Göteborg, samt i enlighet med ett entreprenadavtal vid Psykiatriska kliniken i Umeå.

Vård

Det fanns i Sverige 2005 sex rättspsykiatriska regionkliniker[3] Dessa har förstärkt så kallat skalskydd för att kunna ta hand om de sjukaste och farligaste patienterna.

Andra rättspsykiatriska kliniker finns inom andra av de olika landstingens vårdinstitutioner.

Källor

Noter

  1. ^ Nycander, Svante: Avskaffa rättspsykiatrin! Bonniers 1970.
  2. ^ UG/svt: Kvinnan bakom Thomas Quick. [1]
  3. ^ Kaliber, Sveriges Radio 6 december 2005, läst 2013-11-27

Litteratur

  • Strand Susanne, Holmberg Gunnar & Söderberg Erik: Den rättspsykiatriska vården Studentlitteratur, Lund 2009.
  • Rylander, Gösta & Bendz, Erik: Rättspsykiatri i kort framställning jämte huvuddragen av lagstiftningen rörande psykiskt abnorma. Wahlström & Widstrand, Stockholm 1947.