Rocky Marciano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
USA Rocky Marciano
Världsmästare i tungviktsboxning
Personlig information
Fullständigt namn Rocco Francis Marchegiano
Smeknamn The Brockton Blockbuster
The Rock from Brockton
Födelsedatum 1 september 1923
Födelseplats Brockton, Massachusetts,  USA
Dödsdatum 31 augusti 1969 (45 år)
Dödsplats Newton, Iowa,  USA
Vikt 85 kg
Viktklass Tungvikt
Längd 1,8 m
Räckvidd 1,7 m
Slagställning Ortodox
År som aktiv 1947-1955
Titlar Världsmästare 23 sep 1952-27 apr 1956 (avsagd)
Matchstatistik *
Totalt: 49 Oavgjort: 0 NC: 0
Vinst Utgång Förlust
100% 49 Totalt 0 0%
43 KO/TKO

Rocky Marciano, född som Rocco Francis Marchegiano 1 september 1923 i Brockton, Massachusetts, död 31 augusti 1969 i Newton, Iowa, var en amerikansk tungviktsboxare, världsmästare i tungvikt 1952-56 och den ende tungviktsmästaren i historien som dragit sig tillbaka utan att förlora en enda match.

Boxningskarriär[redigera | redigera wikitext]

Marcianos familj hade italienska rötter och han föddes och växte upp i Brockton, Massachusetts. Han debuterade som proffs i boxning 1947. Han vann de första 16 matcherna på KO, varav nio i rond 1. Hans stora genombrott i ringen kom när han 12 juli 1951 mötte legendariske ex-världsmästaren Joe Louis. Marciano vann på en brutal KO-seger i rond 8. Drygt ett år senare tog han VM-titeln genom att besegra Jersey Joe Walcott på KO i rond 13 i en mycket hård match. I en returmatch besegrades sedan Walcott på KO redan i rond 1. Marciano försvarade titeln fem gånger till, sista gången mot lätte tungviktsmästaren Archie Moore, seger på KO i rond 9. Efter den segern avsade han sig titeln och drog sig tillbaka efter 49 raka segrar, 0 förluster, 0 oavgjorda och 43 KO-segrar. Han var nedslagen endast två gånger (Walcott match ett och Archie Moore) och hade stor stryktålighet.

Boxningsstil[redigera | redigera wikitext]

Marcianos stil har kritiserats, så till vida att han boxades mer som en slagskämpe än stilren boxare. Han beskrevs som en slugger som bara gick framåt och slog tills motståndaren inte längre orkade stå emot. Hans överlägsenhet skulle då ha grundats mer på råstyrka än på teknik. Detta är dock inte helt sant eftersom hans rörelseschema med en gungande överkropp och duckningar framåt och i sidled gjorde honom mycket svårträffad.

Utanför ringen[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från en del andra tungviktsmästare hade Marciano ett lugnt privatliv utan skandaler. Han omkom i en flygolycka 1969, dagen före sin 46-årsdag. Marciano är en av boxningshistoriens största legendarer och givetvis invald i boxningens Hall of fame.

Rocky Marciano sade att alla hans segrar blev möjliga eftersom han levde som en spartansk krigare -åt av naturen och tränade av naturen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbsidor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]