Hoppa till innehållet

Rotterdams tunnelbana

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Ett tåg från Rotterdams metro.

Rotterdams tunnelbana, kallad metro, har fem linjer, betecknade A–E. Den öppnades 9 februari 1968. Strömförsörjningen sker främst med sidoskena, men även luftledning används på vissa sträckningar.

Linje A och B går från Schiedam Centrum i väster till Graskruid i nordöstra förorterna, där linje A går till Binnenhof i Ommoord och linje B till Nesselande. Linjen till det då nybyggda Nesselande öppnades i september 2005. De nordöstra delarna av dessa linjer har ett antal bevakade vägkorsningar, och kan därför betraktas som en stadsbana. Dessa delar har också luftledning i stället för det sidoskensystem som används på övriga tunnelbanan. Vagnarna klarar båda metoderna.

Linje C och D går från De Akkers i Spijkenisse i sydväst till Tussenwater. Där svänger linje C av norrut till Schiedam. Den går tillsammans med linje A och B till Capelsebrug, och fortsätter därefter till De Terp i Capelle aan den IJssel i öster. Linje D går i en båge österut från Tussenwater via Slinge till Rotterdams centrum, korsar linje A, B och C vid Beurs, och slutar vid centralstationen.

Linje E är en del av RandstadRail-projektet, och går från Rotterdams centralstation till Haags centralstation. En tunnel som kopplar ihop linje D och E invigdes 2010. Från 2011 planeras tåg på linje E att fortsätta över linje D:s spår till Slinge.

Tidigare gick NS över banan Hofplein-Melanchtonweg men den sträckan är numera uppriven och ersatt med tunnelbanelinje E från Rotterdam C till Melanchtonweg ända fram till Haag. På sträckan Melanchtonweg - Den Haag C finns ingen strömskena utan luftledning.

Bokstavsbeteckningarna infördes 2009. Innan dess hette linje D Erasmuslijn efter Erasmus av Rotterdam, och före 1997 Noord–Zuidlijn. Linje A, B och C hette ursprungligen Oost-Westlijn, och döptes 1997 till Calandlijn efter Pieter Caland.

Externa länkar