Silver Surfer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Silversurfaren)
Hoppa till: navigering, sök

Silver Surfer (kallad Silversurfaren på svenska till och med 1980-talet), en amerikansk tecknad seriefigur, en superhjälte med starka religiösa undertoner. Figuren skapades av Jack Kirby och Stan Lee för Marvel Comics och hade premiär i serietidningen Fantastic Four nummer 48 (1966).

Silver Surfer kommer ursprungligen från Zenn-La och bar där namnet Norin Radd. I ett försök att rädda sin hemplanet och sin älskade Shalla-Bal bad han Galactus att ta honom som sin härold i utbyte mot att Galactus inte skulle sluka Zenn-La. Galactus ger Norin Radd lite av sin egen kosmiska kraft för att kunna tjäna honom som Silversurfaren. I första framträdandet kommer Silver Surfer till jorden i ett försök att hitta en planet åt sin härskare Galactus. Väl på jorden så möter han Fantastic Four som motsätter sig den mäktige Galactus.

Han sätter sig till slut upp mot sin härskare för att hjälpa Fantastic Four att rädda mänskligheten. Galactus straffar Silver Surfer genom att fängsla honom inom jordens atmosfär. Detta medför att han, som är helt omedveten om ont och gott, kastas in i lärdomens vagga[förtydliga] när han tvingas vistas på jorden. Fantastic Four och deras nära vän Alicia Masters lär Silver Surfer omedvetet en hel del om medkänsla och mänskligt[källa behövs] beteende.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Figuren har inspirerat artistnamnet till den svenske rockmusikern Zilverzurfarn, gitarrist i 80-talets calypsopunkgrupp Dag Vag.