Skandia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För biografen, se Skandia (biograf). För tidskriften, se Skandia (tidskrift).
Skandia
Skandias nya logo, fast med blått och gult, istället för grönt och grått
Skandias nya logo, fast med blått och gult, istället för grönt och grått
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Stockholm
Nyckelpersoner Bengt-Åke Fagerman, vd
Gunnar Palme, styrelseordf.
Bransch Försäkringar och finansiella tjänster
Antal anställda 5 800
Historia
Grundat 1855
Ekonomi
Omsättning 98 miljarder kronor
Struktur
Ägare Skandia Liv
Övrigt
Webbplats www.skandia.se
Fotnoter Sifferuppgifter från 2004 års bokslut

Skandia är en kundägd bank- och försäkringskoncern som erbjuder tjänster till privatpersoner och företag. Skandiakonceren består av bolagen Skandia Liv , Skandia AB , Skandiabanken i Sverige och Norge, Skandia Fonder samt verksamheten i Danmark.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Koncernens moderbolag var till den 21 mars 2012 Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ), som grundades den 2 juni 1855 i Stockholm. Bolagets första kund var grosshandlare P.W. Stjernstam i Göteborg, som den 15 juni samma år tecknade ett avtal.[1]

De många strukturaffärerna inom den svenska försäkringsbranschen efter andra världskriget kröntes med ett större samgående mellan gamla Skandia och ett antal andra bolag omkring 1960. Bland dessa var 1963 Lifförsäkrings AB Thule, grundat 1872, som utvecklats av Sven Palme.[2]

År 1999 sålde Skandia sin skadeförsäkringsverksamhet till If.

Skandiaaffären[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Skandiaaffären

I november 2003 tvingades Skandias ledning avgå efter att misstänkta oegentligheter uppdagats. Ett antal brottsutredningar och skiljeförfaranden har inletts. Bolagets tidigare vd Lars-Eric Petersson åtalades för trolöshet mot huvudman men frikändes av Svea hovrätt efter fällande dom i Stockholms tingsrätt. Domen vann laga kraft.

Old Mutual[redigera | redigera wikitext]

Den 2 september 2005 meddelades att det sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutual lagt ett fientligt bud på Skandia. Budet var värt 43,60 kronor per aktie, och backades upp av Skandias styrelseordförande Bernt Magnusson och finansmannen Christer Gardell. Skandia ingick till den 21 mars 2012 i Old Mutual. Skandiaaktien, som var den äldsta ännu noterade aktien på Stockholmsbörsen, avnoterades därmed från börsen. Old Mutuals aktie är numera noterad på börsens A-lista.

Åter Skandia AB[redigera | redigera wikitext]

Den 21 mars 2012 förvärvar Skandia Liv hela kvarstående Skandia AB från sydafrikanska Old Mutual för 22,5 miljarder kronor. En ny ömsesidig Skandia-koncern bildas och skapar en av de största fristående kundägda alternativen inom sparande och försäkring i Sverige med cirka 440 miljarder kronor i förvaltat kapital och mer än 2 miljoner kunder. Köpeskillingen erläggs kontant och finansieras genom avyttring av placeringstillgångar.

Företag inom Skandiakoncernen[redigera | redigera wikitext]

Skandia Liv[redigera | redigera wikitext]

Skandia Liv, det vill säga Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (publ), som från den 21 mars 2012 är moderbolag i Skandiakoncernen. Skandia Liv tillhandahåller framförallt livförsäkringar. Verkställande direktör för Skandia Liv 2003–2005 var Urban Bäckström. Bolaget är en av de äldsta svenska livförsäkringsbolagen. Skandia Liv var en av investerarna i den planerade banken Coop Bank som aldrig blev verklighet. Skandia Liv bedriver en aktiv kapitalförvaltningsverksamhet med investeringar i många tillgångsslag. De sammanlagda tillgångarna i Skandiakoncernen uppgår 2013 till 440 miljarder SEK.

Skandia AB[redigera | redigera wikitext]

Består av verksamhetsområderna, Skandia Link och Skandia Lifeline.

Skandiabanken[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Skandiabanken

Skandiabanken Aktiebolag (publ) ingår i Skandiakoncernen och har fått flera positiva utmärkelser. Bland annat har banken tidigare utsetts tre gånger i rad till Årets Bank samt en gång till Årets Internetbank 2004 av Privata Affärer. Skandiabanken har kontor på Kungsgatan 28 i Stockholm.

Skandiabanken startades i oktober 1994 och var till att börja med en renodlad telefonbank. Den tekniska utvecklingen har gjort att banken nu erbjuder alla sina tjänster på Internet.

År 2000 etablerade sig Skandiabanken i Norge och året därpå i Danmark. Antalet anställda uppgår till cirka 500 i Norden.[3] Skandiabanken är numera nedlagd i Danmark men finns kvar i Sverige och Norge med cirka 400 000 kunder i vardera landet.

Skandiaaffären[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Skandiaaffären

Skandias varumärke skadades svårt under uppmärksamheten om kritiserade lägenhetsaffärer och utredningarna om de höga bonusarna.

Jag satt själv i Skandias styrelse i tio års tid på 1980-talet. Skandia var då ett välskött börsbolag där mitt bolag Beijerinvest var storägare. På den tiden hade vd och företagsledning en ’normal’ lön. Bolaget hade en engagerad styrelse med bra koll på företaget.

Sedan hände något på 90-talet. Svenska börsbolag fick i sin ägarkrets se allt fler stora utländska institutioner och fonder. Ägandet blev anonymt. Allt fler bolagsstyrelser representerade passiva aktieägare som intresserade sig mera för kortsiktig avkastning än för bolagets långsiktiga utveckling.

När ingen brydde sig började Skandias företagsledning ta sig friheter. De gav sig själva enorma bonusar för låtsade framtida vinster. De lät företaget bekosta lyxrenovering av privata lägenheter. Detta är naturligtvis inget annat än girighet. Ytterst ansvarig för att detta kunde ske är styrelsen. Ägande och ansvar hör ihop. Ett ansiktslöst ägande gör ansvaret oklart.

Anders Wall, Krönika om de sju dödssynderna, ”girighet” i Upsala Nya Tidning, 2005-02-12

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En vandring i Göteborg på 1870-talet, Olof Nordenskjöld, bil. till tidskriften Paletten 1942, Rundqvists Boktryckeri, Göteborg 1942
  2. ^ http://www.foretagsamheten.se/Entreprenorer/Entreprenorer/Palme-Henrik/
  3. ^ Skandiabankens webbplats, februari 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]