Hoppa till innehållet

Soccer City

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Soccer City
Officiellt namnFirst National Bank Stadium
PlaceringJohannesburg, Sydafrika
Kapacitet95 000[1]
ArkitektBob van Bebber
HemmalagSydafrikas herrlandslag i fotboll
Sydafrikas damlandslag i fotboll
Datum
Byggstart1987
Invigd1989
Renoverad2009

First National Bank Stadium, också känd som Soccer City, är en fotbollsarena i förorten Soweto i Johannesburg, Sydafrika. Den rymmer 88 460 åskådare och är känd som den sydafrikanska fotbollens hemvist. Inför världsmästerskapet i fotboll 2010 renoveras arenan för två miljarder kronor. Den har fått ett nytt yttre skal vilket gör att den påminner om Nou Mestalla i Valencia och Fågelboet i Peking. Designen är tänkt att gestalta en traditionell, brun afrikansk kruka. De flesta stolarna inne på arenan går i orange, men det finns grå sektioner som pekar ut riktningen mot de nio andra VM-arenorna (plus Berlins Olympiastadion där VM-finalen 2006 spelades). Soccer City har stått värd för flera klassiska matcher i Sydafrikas fotbollshistoria - bland annat vann man över Tunisiens herrlandslag i fotboll här i finalen av Afrikanska mästerskapet i fotboll 1996. Tidigare tog arenan in 80 000 åskådare, men efter den stora renoveringen inför VM tar Soccer City ca 86 000[1] åskådare vilket gör arenan till den i särklass största stadion i landet.[2]

1990 höll Nelson Mandela sitt första tal på arenan efter att ha blivit frisläppt från fängelset.[2] Kommunistledaren Chris Hanis begravning hölls också här 1993.[2] Under fotbolls-VM 2010 stod Soccer City som värd för öppningsmatchen, fyra andra gruppspelsmatcher, en åttondelsfinal, en kvartsfinal samt för finalen.

Referenser

Externa länkar