Hitachi Energy Arena

(Omdirigerad från Solid Park Arena)

Hitachi Energy Arena
Swedbank_Park_sittplats.PNG
Sittplatsläktaren
Tidigare namnSwedbank Arena, Swedbank Park, Solid Park Arena, Iver Arena, från 2023 Hitachi Energy Arena.
PlaceringSverige Västerås, Sverige
TypFotbollsanläggning
Kapacitet&&&&&&&&&&&08901.&&&&&08 901 vid fotbollsmatcher (21:a)
15 000 (konsert)
Ägare[1]
ArkitektSWECO FFNS
Planstorlek105 x 68 meter
UnderlagUppvärmt konstgräs
HemmalagVästerås SK
IFK Västerås
Gideonsbergs IF(dam)
Webbplats
Datum
Invigd27 april 2008
Uefas arenaranking

Hitachi Energy Arena, (tidigare Iver Arena, Swedbank Arena[2], Swedbank Park och Solid Park Arena) är en fotbollsanläggning som ingår i Rocklunda IP i stadsdelen Rocklunda i Västerås. Arenan ligger centralt på Rocklunda där det förutom fotboll även kan anordnas utomhuskonserter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arenan invigdes 2008 med namnet Swedbank Park. Från år 2016 kallades den Solid Park Arena. IT-företaget Solid Park förvärvades januari 2019 av Candidator DGC.[3] I maj 2019 bildades Iver genom samgående av Candidator, DGC och Solid park.[4] Iver är ett företag som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift till företag i Sverige och Norge. Avtalet löper från januari 2020 under tre år med en möjlighet till två års förlängning.[5] 2023 skrevs ett nytt avtal med företaget Hitachi Energy och arenan döptes om till Hitachi Energy Arena.[6]

Arenan[redigera | redigera wikitext]

Arenan har en publikkapacitet på 8 900 personer. Planen har uppvärmt konstgräs som uppfyller Fifa:s och Uefa:s tekniska rekommendationer för fotbollsarenor. Arenan är hemmaplan för Västerås SK FK (herr och dam), IFK Västerås (herr och dam) och Gideonsbergs IF (dam). Publikrekordet är 7 009 personer och sattes i en match i Allsvenskan mellan Västerås SK FK och IF Elfsborg 2024-04-08.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]