Statist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Statister.

En statist är en skådespelare i en liten och ofta stum roll i film, TV eller på teater. En statists främsta uppgift är att ge liv åt bakgrunden på scenen eller i en film.

En avancerad statist har som namnet antyder en mer uttänkt funktion. Denna kan innebära att statisten kan få en eller flera repliker beroende på situation. Ibland finns repliken i manus, men kan även skapas på inspelningsplatsen av regissören eller regiassistenten.

Statister får anvisningar av regiassistenten eller statistansvarig. Det är sällan som regissören lägger sig i detta, då han eller hon fokuserar på skådespelarnas spel och dialog.

Vem som helst kan bli statist och för att bli det kan man ta kontakt med en rollbesättare, eller långt vanligare: registrera sig på en statistsajt där produktionsbolag annonserar efter och söker statister. Rollbesättarna är alltid i behov av nya utseenden i alla åldrar. Till vissa produktioner söker man dock erfarna statister, i mindre scener med skådespelare till exempel. Allt fler reklambyråer använder sig av statister istället för skådespelare.

En statist får statistarvode (gage) för sin medverkan. Arvodet varierar väldigt mycket mellan olika slags produktioner och produktionsbolag. När reklambyråer använder sig av statister kan gaget ibland vara jämförbart med det som mindre kända skådespelare får.

Filmen "Gandhi" är den film som har gjorts med flest statister. De allra flesta var med i begravningsscenen.