Stechschritt

Från Wikipedia
Version från den 7 april 2016 kl. 13.41 av 2a00:801:210:f271:7d93:f159:80df:5d97 (Diskussion) (Rörelsemönstret från baletten)
Ryska soldater marscherar i Stechschritt vid den okände soldatens grav, Moskva.

Stechschritt (tyska: "stickande gång"), även känt som goose stepengelska, är ett marschsteg i formella militära parader och andra ceremonier. Det innebär att samtidigt som truppen marscherar i synkroniserad paradformering så svänger man benen högt upp i luften utan att böja knäna och båda benen hålles helt sträckta under marschens gång.[1] Marschsteget kräver mycket övning och används numera endast vid ceremoniella marscher.

Marschsteget introducerades i den preussiska armén av Leopold I av Anhalt-Dessau på 1700-talet och syftade som andra marschstilar till att hålla samman militära formationer. Utformningen av det militära rörelsemönstret i vilket Stechschritt ingick genomfördes av den preussiske kungens balettmästare. Således motsvarar balettens Position 1 den militära positionen "lediga" med vänster fot en aning framskjuten osv. Stechschritt är en exakt motsvarighet till Menuettens steg med svag böjning på bakre benet och tåhävning på bakre foten ehuru i lägre tempo än militärmarschens. Kring 1796-1801 infördes Stechschritt i den kejserliga ryska armén under Paul I av Ryssland och spred sig sedan till väpnade styrkor som stått under ryskt inflytande, inte minst i östblocket under Kalla kriget. Marschstilen förekommer idag i ett femtiotal länder.

Stechschritt har varit och är fortfarande en vanlig marschstil i auktoritära regimer och förknippas ofta som ett utmärkande drag i dessa länders exercis. Marchsteget används eller har använts i Wehrmacht, Röda armén, Nationella revolutionära armén, Nationale Volksarmee, Rysslands armé, Koreanska folkarmén och Folkets befrielsearmé, men det är också vanligt i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika.

Galleri

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Goose step, 28 augusti 2015.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.