Stelkramp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stelkramp
Klassifikation och externa resurser
Muskelspasmer hos en person med stelkramp. Målning av Charles Bell, 1809.
ICD-10 A33 -A35
ICD-9 037, 771.3
DiseasesDB 2829
MedlinePlus 000615
eMedicine emerg/574 
MeSH engelsk

Stelkramp eller tetanus är en i värsta fall dödlig infektionssjukdom som orsakas av AB-toxinet tetanustoxin som tillverkas av bakterien Clostridium tetani.

Smittoförlopp och symptom[redigera | redigera wikitext]

Bakterien finns i jord, smuts och avföring. Den tål inte syre, men kan klara sig i åratal genom att bilda en spor. Sporen kan komma in i människan via sår (om än obetydliga) varpå den förökar sig på platser där syrehalten är låg, exempelvis i den döda vävnaden runt såret. Då bakterien dör frisätts AB-toxinet tetanustoxin som orsakar ett kramptillstånd orsakad av att nervändplattans acetylkolin inte bryts ner normalt utan stannar kvar och ger ständig muskelretning och därmed ihållande kontraktion av skelettmuskulaturen. Detta sker när toxinet tar sig via nerven till ryggmärgen och blockerar frisättning av neurotransmittorn i ryggmärgens inhibitoriska interneuron.

Inkubationstiden för sjukdomen varierar från 3 till 21 dagar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

De flesta människor i västvärlden vaccineras ett flertal gånger under barndomen genom att toxinet inaktiveras och ges intramuskulärt i låga doser. Sjukdomen anses där vara mer eller mindre utrotad, men skördar än i dag många offer i tredje världen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]