Hoppa till innehållet

Sticktagningsspel

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Sticktagningsspel är en grupp av kortspel, som kännetecknas av en speciell spelmekanism. Denna grupp omfattar majoriteten av västvärldens kortspel.

I ett typiskt sticktagningsspel spelar deltagarna i tur och ordning ut varsitt kort som tillsammans bildar ett stick. Vanligtvis gäller regeln att varje spelare om möjligt måste lägga ett kort i samma färg som det först utspelade kortet och att den spelare vinner sticket som lagt kortet med den högsta valören i denna färg, eller, i åtskilliga sticktagningsspel, den som lagt det högsta trumfkortet.

Antalet vunna stick kan vara avgörande för vinst i spelet, och så är fallet till exempel i bridge. I ett spel som femkort räknas bara det sista sticket. Ibland gäller det att i stället ta så få stick som möjligt; detta förekommer i bland annat vira. I många spel räknas inte själva sticken, utan bara vissa i sticken ingående specifika kort, vilka kan vara poänggivande (exempelvis i skotsk whist) eller rendera minuspoäng (som i hjärter).

Kortspelstermen stick är känd i svenskan sedan 1500-talet[1].

Referenser

Noter

  1. ^ ”stick”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/stick. Läst 14 december 2016.