Tabla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tabla.jpg

Tabla är det mest populära rytminstrument som används i klassisk, populär och religiös musik i de norra delarna av Sydasien.

Instrumentet består av en större bastrumma för vänsterhanden "Dugga" eller "Baya" som vanligtvis är tillverkad trycksvarvad mässing eller koppar men det finns även exemplar i trä eller lera. Den mindre trumman som spelas med högerhanden kallas "Tabla" eller "Daya" och är svarvad i ett hårt träslag som "Kair" eller "Sesam" Den vanligaste benämningen på trummorna är " Tabla" och "Baya". Trots att instrumentet består av två trummor benämns det tabla i singularis. Ordet tabla är arabiska och betyder kort och gott trumma.

Ristningarna i Bhajagrottorna i delstaten Maharashtra i Indien visar en kvinna som spelar Tabla och en annan kvinna som utför en dans med anor 200 f.Kr.

Det svarta fältet på tabla och baya kallas "shayee" och skapar de karaktäristiska övertonerna. Shayee är vanligtvis gjord av en blandning av "maida" ( indiskt vetemjöl ) och järnpulver som blandas till en deg som appliceras på trumskinnet i ca 30 tunna lager. Den tabla uppfinning hittas i Indien. Ristningarna i Bhajagrottorna i delstaten Maharashtra i Indien visar en kvinna som spelar Tabla och en annan kvinna som utför en dans med anor 200 f.Kr.. Taals har utvecklats sedan Veda eller Upanishad epoker i Indien. Som ett resultat Pushkar existerade långt innan ens Pakhawaj. Det är ganska troligt att ett instrument som liknar tabla existerade mycket innan. Med stabila bevis finns i ristningar på Bhaje grottor, kan det konstateras att det Tabla är en indisk uppfinning. Det finns många andra ristningar av Tabla på tempel över hela Indien. Till exempel, en 12-talet carving på Hoysala Temple i Karnataka, visar Indien Tabla spelar kvinna.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Tabla spelas med fingrarna och handflatorna i olika kombinationer som kan skapa en mängd olika ljud. På bayan använder man också handloven för att trycka ner skinnet på trumman och därigenom kunna ändra tonhöjden på basslagen. Det finns olika traditioner för tabla vilka har utvecklats var för sig med olika tekniker och språk, sk "gharanas". De sex största skolorna är:Delhi gharana, Lucknuow gharana, Punjab, Benares, Farrukabad och Ajrara.

Varje ljud eller slagkombination från trummorna motsvaras av ett ord eller en fras. Detta innebär att tablaspelaren i princip kan säga det han eller hon spelar. Detta återspeglas också i den pedagogiska strukturen. Vanligtvis sker undervisningen genom att läraren (gurun) citerar en komposition och eleven spelar efter. Se även Raga för tablanotationen. Annars finns det få nedskrivna kompositioner och inget standardiserat sätt att notera kompositioner.

Några av de mest kända tablaspelarna är: Zakir Hussain, Anindo Chatterjee, Swapan Chaudhuri, Kumar Bose etc.

Världsmusik[redigera | redigera wikitext]

Tabla kom till västvärlden tillsammans med stränginstrumentet Sitar och har sedan dess använts mycket i s.k. världsmusik. Ustad Alla Rakha var den mest kända tablaspelaren som införde instrumentet till västvärlden. Nu har Zakir Hussain tagit över den uppgiften och den mest kända tablaspelaren efter att han bl a spelade i bandet Shakti tillsammans med gitarristen John McLaughlin.

Mynta heter ett svenskt band med tablaspelaren Fazal Qureshi (bror till Zakir Hussein) och Feraidun Sahebezai som spelar världsmusik. Myntas hemsida

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]