Tom Brady

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tom Brady
Tom Brady vid en match mot Denver Broncos, 2011
Tom Brady vid en match mot Denver Broncos, 2011.
Namn Thomas Edward Patrick "Tom" Brady, Jr.
Nummer 12
Position Quarterback
Personlig information
Födelsedatum 3 augusti 1977 (37 år)
Födelseort San Mateo, Kalifornien
Längd 193 cm
Vikt 102 kg
Karriär
High School Junípero Serra High School (San Mateo, Kalifornien)
College University of Michigan
NFL-draft New England Patriots (2000)
NFL New England Patriots (2000->)


Thomas Edward Patrick "Tom" Brady, Jr., född 3 augusti 1977 i San Mateo i Kalifornien, är en amerikansk fotbollsspelare (quarterback). Han tog examen på Junipero Serra High School och fortsatte sina studier vid University of Michigan och var med om att vinna Orange Bowl 1999. Efter att han gick ut high school blev han draftad av MLB-laget Montreal Expos i 18:e rundan, 507:e val totalt. Han spelade catcher i high school men valde att inte skriva på för Expos. 2000 kom han med i National Football League, NFL. Brady spelar nu för New England Patriots.

Tom Brady är en av den moderna sporthistoriens största framgångssagor. Under sin tid vid Michigan University fick han aldrig förtroendet att vara ordinarie quarterback av lagets head coach. Istället var det Brian Griese som var lagets första handsval (Brian draftades i tredje rundan av Denver Broncos, men är idag back up i Chicago Bears och anses inte längre vara någon spelare av rang). Tom Brady hade inte heller något större förtroende vid the NFL Draft år 2000 utan blev vald först i den näst sista rundan som den 199:e spelaren av New England Patriots. Hela första året var han bänkvärmare och det var först när lagets första quarterback, Drew Bledsoe, år 2001 blev skadad som den då helt okända Tom Brady fick chansen att visa vad han gick för.

Tom visade direkt att han var en oslipad diamant och det har sedan dess varit en fantastisk historia. Redan detta första år tog Tom sitt New England till Super Bowl och vann. Sedan dess har han hunnit med att vinna två Super Bowls till och anses idag vara en av NFL bästa quarterbacks genom tiderna.

Tom Brady har två gånger förlorat Super Bowl, båda gångerna var mot New York Giants. Tom Bradys Super Bowls var mot St. Louis Rams, Carolina Panthers och Philadelphia Eagles.

Brady har två söner, John (född 2007) med Bridget Moynahan och Benjamin (född 2009) med Gisele Bündchen. Han har även en dotter, Vivian Lake (född 2012) tillsammans med Gisele.

Tom Brady slog under säsongen 2007 rekordet i flest Touchdown-passningar, han slog Peyton Mannings rekord genom att kasta 50 touchdown-passningar, 23 stycken av dem var till Wide Receivern Randy Moss. Tom Brady anses vara en av de bästa quarterbacksen genom tiderna som har spelat. Dels för den precision som han har och även på det sättet som han styr och ställer spelet.