Guaranteed Rate Field

(Omdirigerad från U.S. Cellular Field)

Guaranteed Rate Field
Guaranteed Rate Field 2006.
Tidigare namnComiskey Park (1991–2002)
U.S. Cellular Field (2003–2016)
Placering333 East 35th Street,
USA Chicago, IL, USA
TypBasebollarena
Kapacitet40 615[1]
ÄgareIllinois Sports Facilities Authority
UnderhållIllinois Sports Facilities Authority
Byggkostnad167 miljoner dollar
ArkitektHOK Sport Venue Event
KonstruktörInternational Facilities Group
EntreprenörGust K. Newberg Construction Company
PlanstorlekLeft field: 101 m (330 fot)
Center field: 122 m (400 fot)
Right field: 102 m (335 fot)
UnderlagGräs
HemmalagChicago White Sox (MLB) (1991–)
Webbplats
Datum
Byggstart7 maj 1989
Invigd18 april 1991
Renoverad20012007

Guaranteed Rate Field, tidigare kallad Comiskey Park och U.S. Cellular Field, är en basebollarena i Chicago i Illinois i USA. Arenan är hemmaarena för Chicago White Sox, som spelar i American League, en av de två ligorna i Major League Baseball (MLB).

Arenan, som ersatte White Sox tidigare hemmaarena, vilken också hette Comiskey Park, började byggas tvärs över gatan från den gamla arenan i området Armour Square i södra Chicago i maj 1989 och öppnades i april 1991, till en byggkostnad av cirka 167 miljoner dollar. Arenan var den sista MLB-arenan som byggdes innan det kom en våg av arenor i retrostil, med början med Oriole Park at Camden Yards i Baltimore. Man försökte dock bevara vissa av den gamla arenans drag i den nya arenan.

White Sox hade spelat i gamla Comiskey Park sedan 1910, i 81 år, när man flyttade in i den nya arenan. Den gamla arenan var fram till dess den äldsta i bruk i MLB, en ära som övergick till Fenway Park i Boston. På den gamla arenans plats finns nu en parkeringsplats för besökare till den nya arenan.

Arenan blev en publikmässig succé och White Sox satte direkt nytt klubbrekord med 2 934 154 åskådare till sina 81 hemmamatcher under premiärsäsongen 1991. I början fick arenan dock kritik eftersom den översta läktarsektionen ansågs ligga för högt upp i förhållande till spelplanen och eftersom många ogillade arenans moderna stil. Med början 2001 har därför flera renoveringar genomförts där man har försökt att ge arenan den retrostil som har blivit en trend i MLB. Bland annat har man tagit bort 6 600 av de högst belägna platserna och gjort spelplanen mer asymmetrisk. Arenan har efter renoveringarna blivit mer lik gamla Comiskey Park.

Det nya namnet U.S. Cellular Field fick arenan i januari 2003 efter ett sponsoravtal med mobiltelefonoperatören U.S. Cellular värt 68 miljoner dollar över 20 år. Många supportrar fortsatte dock att använda det gamla namnet Comiskey Park. I november 2016 bytte arenan namn igen, nu till Guaranteed Rate Field, efter ett nytt 13-årigt sponsoravtal med bolåneinstitutet Guaranteed Rate.[2]

Arenan var 2003 värd för MLB:s all star-match.

I arenan har hållits konserter med bland andra The Rolling Stones.

I arenan har flera scener för olika filmer spelats in, bland annat Värsta gänget 2 och Min bäste väns bröllop.

Guaranteed Rate Fields planstorlek.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]