Hoppa till innehållet

Upsala Studenters IF

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Upsala Studenters IF
HemortUppsala, Sverige Sverige
Aktiv1909-
VerksamhetBandy
Bordtennis
Fotboll
Fäktning
Handboll
Orientering
Simsport
Skidsport
Tennis

Upsala Studenters idrottsförening grundades 1909 i första hand för att ta ansvar för verksamheten i det vid Svandammen i Uppsala uppförda gymnastikhuset (numera kallat "Svettis") och dess intilliggande idrottsplats Studenternas IP. Den förste ordföranden blev dåvarande fil.lic. Hilding Kjellman. Han efterträddes 1913-31 av Åke Ekstrand. Föreningens första aktivitet var en bandymatch mellan Uppsala och Stockholms studentkårer, som slutade i seger för Uppsalalaget. Sommaren 1909 var man värd för Akademiska mästerskapen i friidrott. Ett genombrott för idrottsintresset blev Olympiska spelen 1912. Idrottsföreningen arrangerade under 10- och 20-talen tävlingar mellan studentnationerna i bandy, bordtennis, tennis, fotboll, fäktning, handboll, orientering, simning, skidor och terränglöpning. År 1912 var föreningen värd för svenska mästerskapen i femkamp, som vanns av Gösta Holmér från Östgöta nation, senare den svenska friidrottsrörelsens riksinstruktör.

Idrottsverksamhet förekom bland Uppsala studenter i andra organisatoriska former långt före idrottsföreningens bildande och kan leda sin historia ända tillbaka till det så kallade exercitier som från 1600-talet övades på Exercitiigården, som låg där universitets huvudbyggnad nu ligger. USIF har numera flyttat till en ny hall med - förutom tennis - möjligheter till padeltennis, squash och gym.

Handboll

Upsala Studenters IF började med handboll 1932. Anslöt sig till Svenska Handbollförbundet 1933. Föreningen tog guld vid 1939 års Svenska mästerskap i handboll för herrar. Efter ett långt uppehåll togs handbollen upp igen vid början av 2000-talet med ungdomslag som är lovande för att bygga upp ett nytt herrlag och återigen etablera elithandbollen i Uppsala. Handbollssektionen i Upsala Studenters IF är numera nedlagd och har gått samman med stadens största handbollsförening HK71 i den nybildade föreningen Uppsala Handbollsklubb.

Litteratur

  • Gustaf Moberg "Från exercitier till modern idrott" i: Upsalastudenten genom tiderna. En skildring utgiven i anledning av Upsala studentkårs hundraårsminne. 1950
  • Aron Bergmark Ur Uppsala-idrottens historia Uppsala stads historia VI:3. 1983

Externa länkar