Användare:Zzalpha

Från Wikipedia

Jag intresserar mig för kultur, geografi, vetenskap, musik, politik, militära frågor och biografiska artiklar – både historiskt och i nutiden.

Jag har bidragit lite då och då med att komplettera och skapa artiklar.

Saab AB, och skapandet av nationalikonerna på 50-60-talet

Min far Einar Bergström var med på Saab AB på 50-60-talen när man skapade frontline--teknologi inom flygindustrin.

Jag försöker fånga minnena av dem som skapade dessa nationella ikoner innan de försvinner in i glömskans dimma. Jag har sökt kontakt med släktingarna till min fars arbetskamrater, några har jag funnit och publicerat artiklar om dem på svenska, engelska och tyska Wikipedia. Jag har skrivit svenska artikeln om Deltavinge som är central för gubbarnas insatser, men genom dem också god flyghistoria.

Det är synd att min far inte lever och när han dog 1996 fanns det knappast internet och ingen Wikipedia. Viktigt att dokumentera. Jag har skannat hans (och mitt) fotoarkiv och hittat dokument som är bra referenser för Wikipedia-arbete. Släktingarna till min fars kollegor hittade mycket, mycket intressanta uppgifter. Jag jobbar med att skapa fler översättningar till engelska och tyska. Än så länge har jag översatt Hermann Behrbohm och Bertil Dillner som kanske är de internationellt mest intressanta? Jag tycker det är högintressant flyghistoria som behöver dokumenteras, så också epokens syn på världen.

Wikipedia:Babel
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
Sök användare efter språk

Tidräkning

Jag har också skrivit artiklarna för Anno Mundi och Anno Graecorum då jag tyckte de saknads då de är viktiga föregångare till dagens tidräkning och många sidoföreteelser kan förklaras genom tideräkningens utveckling.

Eftersom olika bibelöversättningar har stor betydelse för tideräkningsfrågan så tyckte jag det fanns skäl att i artikeln Bibeln utveckla inledningen om dess härkomst och utveckling, då jag genom tideräkningsartiklarna blivit allt mer påläst inom området.

Övrigt

Jag har skrivit och utvecklat lite olika artiklar av ämnen som jag stött på och tycker fattas såsom ex Alcanivorax borkumensis, Gustav Vasas befrielsekrig och Nice och det har blivit en hel del artiklar med tiden.