Utegångsförbud

Från Wikipedia

Ett utegångsförbud är ett slags undantagstillstånd som utfärdats av en regering eller annan myndighet. Utegångsförbudet befaller vissa eller samtliga personer att återvända hem till sig dagligen före ett visst klockslag. Personer som trotsar utegångsförbudet kan bli frihetsberövade av polis, militär, eller annan ordningsmakt.

Utegångsförbud kan utfärdas i försök att återställa ordningen efter kravaller, upplopp, attentat eller andra oroligheter (som till exempel oroligheterna i Parisupploppen 2005), eller för att förtrycka vissa befolkningsgrupper (som till exempel utegångsförbuden som judar påbjöds under den nazityska regimen).

Utegångsförbud som bestraffningsåtgärd av vårdnadshavare

Vårdnadshavare kan utfärda utegångsförbud för innehavande barn, vanligen tonåringar, som en bestraffningsåtgärd till följd av att barnet misskött sig eller brutit mot någon av familjens interna regler. Åtgärden innebär en form av frihetsberövande på så sätt att barnet inte tillåts lämna bostaden inom en av vårdnadshavaren förbestämd tid, exempelvis en helg. Utegångsförbudet tillåter undantag för skolgång, annars måste barnet i regel begära tillfällig dispens av vårdnadshavaren. Strafftiden beror ofta på hur allvarligt barnets överträdelse varit. Strafftiden kan sedan kortas eller förlängas beroende på hur barnet skött sig efter att utegångsförbudet trätt i kraft.

Se även