Villa Schröder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Villa Rietveld Schröder
Villa Schröder
Geografiskt läge
Koordinater 52°5′7″N 5°8′51″Ö / 52.08528°N 5.14750°Ö / 52.08528; 5.14750 (Villa Rietveld Schröder)Koordinater: 52°5′7″N 5°8′51″Ö / 52.08528°N 5.14750°Ö / 52.08528; 5.14750 (Villa Rietveld Schröder)
Plats Utrecht, Provinsen Utrecht
Land  Nederländerna
Region* Europa och Nordamerika
Data
Typ Kulturarv
Kriterier i, ii
Referens 965
Historik
Världsarv sedan 2000  (24:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Villa Schröder, är ett hus i Utrecht, vilket ritades av den holländske arkitekten Gerrit Rietveld. Huset uppfördes 1924 för fru Schröder och hennes barn som bestämt att huset så långt som möjligt skulle designas utan väggar. Huset är ett av de bästa exemplen på De Stijl-arkitektur. Det skiljer sig radikalt, såväl interiört som exteriört, från tidigare arkitektur. Den två våningar höga byggnaden har byggts ovanpå ena änden av en terrass och gör inga som helst försök att passa in i den omgivande bebyggelsen.

Inomhus finns ingen statisk indelning av rum, istället finns ett dynamiskt, förändringsbart öppet område. Bottenvåningen kan sägas vara traditionell; kring en trappa placerad i mitten av huset, finns köket och tre sitt-/sovrum. Bostaden på ovanvåningen är en inredd vindsvåning för att tillmötesgå planmyndigheterna. Den utgör, med undantag för en toalett och ett badrum, ett stort, öppet område. Rietveld ville forma övervåningen, som var fru Schröders, sådan att den skulle kunna användas till vad som helst, och göras öppen eller indelad. Detta uppnåddes med ett system av drag- och skjutbara paneler. När hela ytan är till fullo indelad, består våningen av tre sovrum, badrum och ett vardagsrum. Mellan detta och den helöppna planlösningen finns en ändlös serie av varianter, som var och en skapar sina egna spatiella möjligheter.

Fasaden är ett collage av planer och linjer vars komponenter är på ett genomtänkt sätt åtskilda och till synes verkar glida förbi varandra. Detta ger möjlighet att ha flera balkonger. Liksom Rietvelds Röd och blå stol, har varje komponent sin egen form, position och färg. Färgerna valdes för att förstärka fasadens plastighet; förgrunden är vit och skuggorna gråa, fönster och dörrkarmar svarta, därtill ett antal linjära element i primärfärger.

Fru Schröder bodde i huset fram till sin död 1985. Huset restaurerades av Bertus Mulder och är idag ett museum öppet för allmänheten.

Huset ligger i Utrecht i ett område med ordinära terrasshus, intill en motorväg från 1960-talet. Det blev ett världsarv år 2000.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]