Wikipedia:Presskontakt/handbok

Från Wikipedia

Presskontaktens handbok[redigera | redigera wikitext]

I namnet står Wikipedia först och i länken ovan hänvisas till svenskspråkiga Wikipedia. För utomstående och speciellt då press, kan man dock inte förvänta sig förståelse för skillnaden mellan svenskspråkiga Wikipedia och alla andra projekt och aktiviteter inom Wikimediavärlden, varför beskrivningen här snarast avser en presskontakt i Sverige för frågor relaterade till Wikimediavärlden, med extra förståelse för skeenden i Sverige. Det är tänkbart att ha fler presskontakter, med ansvar för olika regioner, varvid kraven kan anpassas enligt detta.

Syfte med rollen[redigera | redigera wikitext]

Syftet är att vara tillgänglig för journalister för att kunna beskriva på lättbegripligt sätt frågor relaterade till Wikimediavärlden, både skeendena inom de operativa Wikimediaprojekten och det som görs inom stödprojekt inom WMF:s och Wikimedia Sveriges ram.

Omfattning och avgränsningar[redigera | redigera wikitext]

I rollen ingår att svara på frågor per telefon men också att ibland ställa upp för intervjuer och vissa andra mediaevenemang.

I rollen ingår inte att hantera olika frågor från allmänhet och specifikt ingår inte att hantera frågor från "missnöjda" Wikipediaanvändare. I rollen ingår inte heller att ställa upp i allmänhet i olika evenemang, det är för svenska stödföreningen att göra.

Ansvar och befogenheter[redigera | redigera wikitext]

I rollen ingår att vara talesperson för flera olika områden: Generella WMF- och Wikimediafrågor, saker relaterade till vad som görs inom (understöds av) Wikimedia Sverige och saker som sker inom de operativa projekten, främst då svenskspråkiga Wikipedia. För att ha erkända befogenheter att uttala sig i dessa tre områden är det nödvändigt att personen är accepterad av Wikimedia Sverige, gemenskapen på svenskspråkiga Wikipedia och i slutändan också erkänns av WMF som dess svenskspråkiga presskontakt och presskontakt i Sverige (i praktiken erkänner WMF den svenska lokalavdelningens val så länge denna förening har WMF förtroende).

Krav på presskontakten[redigera | redigera wikitext]

Krav på personen för att kunna bli presskontakt:

  • Att vara myndig och ha förmåga att kommunicera på ett bra och också förklarande sätt;
  • Flerårig erfarenhet av Wikipedia och god förståelse av hur svenskspråkiga Wikipedia fungerar.

Krav på personen när denna är inne i rollen:

  • Namn, e-post, foto och telefonnummer publicerade;
  • Att ha etablerade kontakter med gemenskapen på svenskspråkiga Wikipedia, föreningen Wikimedia Sverige och vara med i relevanta informationskanaler från WMF och Wikimediavärlden.

Förordnande av presskontakt[redigera | redigera wikitext]

Valet görs, i likhet med andra funktionärer, på sidan begäran om administrativ behörighet.

Svenskspråkiga Wikipedia har genom åren haft följande presskontakter: