Wikipedia:Wikimedia Sverige/Presentationer/Wikidata

Från Wikipedia
Wikidatas logga
Wikidatas logga

Wikidata är ett av Wikipedias systerprojekt. Det är en fri och öppen databas för strukturerade data. Tanken är att innehållet ska vara lätt att söka igenom och bearbetas maskinellt, till exempel för att inkluderas i en app eller extern webbtjänst.

Precis som Wikipedia kan Wikidata redigeras av alla. Innehållet är tillgängligt under licensen CC0, vilket betyder att det kan redigeras och återanvändas fritt, utan krav på attribuering.

Kort presentation av Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Wikidata är en databas som lagrar information om allt möjligt — såsom människor (Amanda Gorman (Q52369134)), växt- och djurarter (Pallaskatt (Q166794)), sjöar (Härlanda tjärn (Q10531678)), konstverk (Katt med fågelunge i mun. En av fem djurstudier i samma ram, NM 2223-2227 (Q18599216)) och mycket mer.

Varje objekt har en unik identifierare som består av bokstaven Q och en siffra. Varje objekt kan ha etiketter (t.ex. Sverige) och beskrivningar (land i Nordeuropa) på många olika språk.

Med hjälp av egenskaper kan man uttrycka olika fakta om ett objekt.

Objekten beskrivs med hjälp av egenskaper. Till exempel har objektet Amanda Gorman (Q52369134) egenskapen medborgare i (P27) med värdet USA (Q30). Dessa strukturer kallas för tripletter och utgör stommen i hur all data på Wikidata är strukturerad.

Wikidata på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Wikidata är ett centralt nav där man skapar interwikilänkar mellan artiklar på Wikimedias olika projekt. Till exempel är artiklarna Amanda Gorman på svenska, Amanda Gorman på engelska och アマンダ・ゴーマン på japanska alla kopplade till Wikidataobjektet Amanda Gorman (Q52369134). Här kan du läsa om hur man går till väga för att lägga till språklänkar genom Wikidata.

Man kan även visa data direkt från Wikidata i en Wikipediaartikel. Ofta görs det i en infobox. I kategorin Mallar som använder data från Wikidata kan man hitta alla mallar som kan hämta data från Wikidata. Här kan du läsa om vad man bör tänka på när man använder sådana mallar.

Wikidatas omfång[redigera | redigera wikitext]

Varje Wikipediaartikel bör vara ansluten till ett Wikidataobjekt. Men det finns betydligt betydligt fler Wikidataobjekt än det finns artiklar. Wikidata har nämligen väldigt generösa relevanskriterier och innehåller många objekt som aldrig kommer att bli ämnen för Wikipediaartiklar, så som vetenskapliga artiklar, konstverk, små folkbibliotek med mera. Det räcker att ämnet är en klart identifierbar begreppsmässig eller materiell entitet som kan beskrivas med hjälp av seriösa och offentligt tillgängliga källor.

Därför innehåller Wikidata just nu (april 2022) över 97 miljoner objekt.

SPARQL är ett språk för att extrahera data från Wikidata enligt utvalda kriterier. Det är inte något specialutvecklat för Wikidata, utan används med flera andra databaser som är uppbyggda på liknande sätt. På webbplatsen query.wikidata.org kan du använda språket för att göra sökningar i Wikidata.

I broschyren Wikidata i korthet ges en överblick över Wikidata på en sida.