Creative Commons

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Creative Commons logoptyp

Creative Commons är en ideell organisation som utvecklat Creative Commons copyleft-licenser, ganska lika GFDL. Organisationen startades 2001 av den amerikanske juridikprofessorn Lawrence Lessig tillsammans med Hal Abelson och Eric Eldred och med stöd från Center for the Public Domain. Idag leds Creative Commons av Catherine Casserly som tog över efter Joi Ito.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

GFDL-licensen är en äldre licens främst avsedd för instruktionsmanualer och dylikt. Creative Commons-stiftelsen startades 2001 i USA och det första utkastet gjordes den 16 december 2002.

Creative Commons-licenser[redigera | redigera wikitext]

Licenserna skrevs ursprungligen med hänsyn till amerikansk lagstiftning. Sedermera har de gjorts om för att passa många andra jurisdiktioner[2].

Det finns följande varianter som kan kombineras på olika sätt:

Ikon Förkortning Namn Förklaring
  by Erkännande Tillåter andra att sprida materialet under förutsättning att upphovsmannen anges.
  nc Icke kommersiell Får ej användas för kommersiella syften.
  nd Inga bearbetningar Verket får inte bearbetas.
  sa Dela lika Bearbetade versioner av materialet får endast spridas under samma licens.

Dessa så kallade licenselement kan kombineras till sex olika licenser ("nd" och "sa" kan till exempel inte användas tillsammans).

Licenserna översattes och anpassades under 2005 till svenska av Mathias Klang och Karl Jonsson vid Göteborgs universitet. De svenska versionerna lanserades officiellt första december 2005[3].

CC0 "No rights reserved"[redigera | redigera wikitext]

PD no rights reserved new.svg

Utöver de ovannämnda elementen finns det ett speciellt licensliknande kontrakt som kallas CC0 eller "No Rights Reserved"[4]. Detta kan användas för att släppa ett verk som public domain (eller motsvarande i de jurisdiktioner där begreppet saknas). Fördelen med CC0 jämfört mot en normal public domain angivning är att CC0 gäller globalt och inte är beroende av lokala lagstiftelser.[källa behövs][ifrågasatt uppgift]

Creative Commons uppger att CC0 låter forskare, pedagoger, konstnärer och andra upphovsmän och ägare av copyright-eller databas-skyddat innehåll att avstå dessa intressen i sina verk och därmed placera dem så fullständigt som möjligt i det offentliga rummet, så att andra kan fritt bygga på, förbättra och återanvända verk för alla ändamål utan begränsning under copyright eller databas lag. [5] Uppgiften gäller dock inte under till exempel svensk och finsk rätt, där man kan avstå från sina moraliska rättigheter för specifika ändamål, men inte generellt på det sätt som CC0 anger.

Externa länkar till licenserna[redigera | redigera wikitext]

Ikoner Kortform Betydelse Licenstext
  by Erkännande Version 3.0
    by-sa Erkännande, dela lika
(liknande, men inkompatibel med GPL)
Version 3.0
    by-nd Erkännande, inga bearbetningar Version 3.0
    by-nc Erkännande, icke kommersiell Version 3.0
      by-nc-sa Erkännande, icke kommersiell, dela lika Version 3.0
      by-nc-nd Erkännande, icke kommersiell, inga bearbetningar Version 3.0

Användningsområde[redigera | redigera wikitext]

GFDL kräver att hela licensmaterialet, minst två A4-sidor, medföljer materialet, vilket kan göra den otymplig för mindre texter eller enskilda bilder. En creative commons-licens kan då vara enklare.

Flera webbplatser använder sig nu av CC-licensiering. På fotowebbplatsen Flickr kan man som användare välja CC-licens när man laddar upp sina bilder och om man söker bilder på webbplatsen kan man exempelvis välja CC-licens om man är ute efter bilder som man exempelvis vill använda på en blogg eller liknande icke-kommersiell webbplats (under förutsättning att upphovsmannens namn anges). Musikwebbplatser som Jamendo, Magnatune, ccMixter, Podsafeaudio och Beatpick bygger nästan uteslutande på CC-licenser. Det gör det möjligt att därifrån hämta musik för icke-kommersiell användning, och ibland även för kommersiell användning, i filmer och på radiostationer på nätet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Board of Directors - Creative Commons”. http://creativecommons.org/about/people/board. Läst 26 september 2010. 
  2. ^ Creative commons på olika språk
  3. ^ Pressmeddelande
  4. ^ ”About CC0 — "No Rights Reserved"”. http://creativecommons.org/about/cc0. Läst 17 april 2013. 
  5. ^ Creative Commons [1], accessdatum 22 september 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]