Wikipediadiskussion:Sökning

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Firefox sökruta[redigera wikitext]

Finns verkligen Wikipeda som val normalt i den lilla sökrutan, om man har en ren rå Firefox utan modifieringar och tillägg av något slag? I min lilla ruta hittar jag Google, Yahoo, Amazon.com, Dictionary.com och Ebay. Sen finns en länk "lägg till flera sökmotorer". Jag undrar om nuvarande beskrivning möjligen är utformad av någon som har skaffat den "extension" (finns verkligen inget svenskt ord?) som nämns på Wikipedia:Externa hjälpmedel, eller av någon som lagt till den där för så länge sen att h*n glömt det... / Habj 13 augusti 2005 kl.14.37 (CEST)

Jag har för mig att jag har den default. Det var så jag hamnade här på wikipedia första gången när jag satt och testade. Men jag kan ha fel. Jag kompletterar texten. //StefanB 13 augusti 2005 kl.14.40 (CEST)
Just det ja, extensions på svenska heter tillägg och jag har Firefox extension men använder den inte. Jag saknar att kunna lägga in mallar i den så det som finns i tillägget är enklare med tangenttryckningar tycker jag. //StefanB 13 augusti 2005 kl.14.58 (CEST)

Vad har hänt med sökningen?[redigera wikitext]

Jag hittade ett stavfel här (Rommarriket med två m) och tänkte se om ordet är felstavat på fler ställen. Jag lät medvetet bli att rätta stavfelet, och gjorde en sökning efter "Rommarriket" vilket gav 0 träffar. Konstigt. Vad har hänt med sökningsfunktionen på sistone? //knuckles 28 juli 2005 kl.17.28 (CEST)

Ibland (ofta) är sökfunktionen nere, som nu verkar det som... Bara att vänta ut den. /Grillo 28 juli 2005 kl.20.59 (CEST)
Utöver när sökfunktionen inte fungerar alls så "haltar" den betänkligt. Jag har upptäckt att sökfunktionen hittar inte till artiklar som är gamla alls! I varje fall under "Vilka sidor länkar hit" som ju också är en slags sökfunktion. (Använder den flitigt för att få fason på psalmerna). Har dock inte kunnat komma fram till hur gamla texterna ska vara för att inte rendera resultat i sökningen. Undrar ju när problemet blir åtgärdat, om det ens går att åtgärda? --Damast 7 augusti 2005 kl.17.46 (CEST)

Sökning på engelska Wikipedia[redigera wikitext]

Under rubriken "Sökning på engelska Wikipedia" så länkas det till "http://www.google.comrg/", som ju inte finns. Vad menades här? /Skagedal 18 november 2005 kl.14.13 (CET)

Sökning på norska Wikipedia[redigera wikitext]

Instruktionen: -- "Om du vill t.ex. söka efter t.ex. Lofoten på Norska wikipedia så är det så enkelt att bara skriva "no:" före (eller andra språkkoder)." -- fungerar inte. Instruktionen bör skrivas om. Eller tas bort? Mvh / Mkh 10 februari 2008 kl. 21.28 (CET)[svara]

Nja, det fungerar med "gå till" men inte med sökfunktionen. 81.232.56.181 28 juni 2008 kl. 14.06 (CEST)[svara]

Förbättra sökfunktionen[redigera wikitext]

Behövs en förbättring på sökfunktionen på Wikipedia. Skriver man en sak men har med ett hopkastning av bokstäver så BÖR DET KOMMA UPP VARIANTER AV DET MAN SÖKER PÅ än nu att det blir bara hittar inte vad du söker och inget mer. Rent uselt. /DIEXEL 1 augusti 2008 kl.14.47 (CET)

Sökfunktionen på Wikipedia har aldrig varit bra och verkar inte vara något som prioriteras bland utvecklarna. Ett javascript som låter google söka istället kanske kan fixas. Ungefär så här.//StefanB 1 augusti 2008 kl. 14.58 (CEST)[svara]

Dålig precision i artikelsökning[redigera wikitext]

Söker man i kategorin Artiklar så får man åtskilliga träffar som inte alls har med artikeltitel att göra. Det förefaller helt fel. Är det inte ganska naturligt att man vill söka efter "artiklar vars titel matchar XXX" - eller åtminstone få de träffarna först. Så antyds också på hjälpsidan att det borde fungera. Det finns ju avancerad sökning om man vill söka i artikelinnehåll. Som ex, prova att söka på "Hallström" (förorenas av mängder med träffar på Lasse Hallströms filmer) eller "G Hallström". 85.230.254.115 25 november 2016 kl. 19.05 (CET)[svara]

Jag vet inte om det alltid vore önskvärt att först få alla träffar som enbart härrör från artikeltitlar, det tål att funderas över. Men resultatet vid sökning på "Hallström" är lite konstigt. De flesta träffarna på filmer av Lasse Hallström (men inte alla) visas så här:
Jag är med barn (kategorin Filmer i regi av Lasse Hallström)
Jag funderar lite över det där med kategorin, om det har med saken att göra. (För arkivet: Det går att begränsa sökningen så att man bara får träffar som härrör från titlarna. Då skriver man intitle:"Hallström".) /NH 25 november 2016 kl. 21.56 (CET)[svara]